Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας, Γκαμαλέγια καθώς και από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), τέθηκε σε δημόσια κυκλοφορία, με αποστολές σε διάφορες περιοχές να προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας.

«Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου “Gam-COVID-Vac” [Sputnik V] για την πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, κατασκευασμένο από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, έχει περάσει τα απαραίτητα τεστ ποιότητας στα εργαστήρια της Roszdravnadzor [ρυθμιστή ιατρικών εξαρτημάτων] και έχει διατεθεί προς δημόσια κυκλοφορία» αναφέρει το Υπουργείο μέσω ανακοίνωσής του.

Το ρωσικό Υπουργείο Υγείας καταχώρισε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με την ονομασία Sputnik V, στις 11 Αυγούστου. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπγιανίν, εξέφρασε την ελπίδα πως η πλειοψηφία των πολιτών της ρωσικής πρωτεύουσας θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού μέσα σε στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η αποστολή των πρώτων παρτίδων του ρωσικού εμβολίου στις περιοχές της χώρας προγραμματίζεται για το άμεσο μέλλον.

Sputnik-V: 100% επιτυχία σε δεκάδες εθελοντές, γράφει το περιοδικό Lancet

Αντισώματα σε όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών, δημιούργησε το ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού με την ονομασία Sputnik-V, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό Lancet. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των δύο φάσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Ιουνίου -Ιουλίου και στις οποίες συμμετείχαν 76 εθελοντές, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων στις δοκιμές αυτές ανέπτυξαν αντισώματα στον νέο κορονοϊό χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Κοντά και σε δεύτερο εμβόλιο

εξάλλου, στις 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ολοκληρωθούν οι αρχικές δοκιμές ενός δεύτερου εμβολίου κατά της Covid-19 που δημιουργεί το Vector Institute από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας ασφάλειας της υγείας των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις