Το πρώτο μήνυμα από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται, δημοσίευσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι. Τα νέα για την υγεία του είναι πλέον ενθαρρυντικά. Εμφανώς καταβεβλημένος και με την οικογένειά του στο πλευρό του, δηλώνει πως μπορεί και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη.

Σε φωτογραφία που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Instagram, εμφανίζεται καθιστός στο κρεβάτι του νοσοκομείου, περιστοιχισμένος από τη σύζυγό του και δικούς του ανθρώπους, γράφοντας στη λεζάντα: «Γεια, είμαι ο Ναβάλνι. Μου λείπετε όλοι. Ακόμη δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα, αλλά χθες μπόρεσα να αναπνεύσω όλη την ημέρα μόνος μου. Πράγματι μόνος μου».

Διεθνείς αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι η υπόθεση του Ρώσου πολιτικού έχει προκαλέσει σάλο, με τη Γερμανία, που έχει αυτό το διάστημα την προεδρία της Ε.Ε. να απειλεί με κυρώσεις τη Ρωσία, αν δεν δώσει απαντήσεις για το τι πραγματικά συνέβη με τον Ναβάλνι. «Τα τελεσίγραφα δεν βοηθούν κανέναν, όμως αν τις επόμενες ημέρες η ρωσική πλευρά δεν δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη, τότε θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε μια απάντηση με τους εταίρους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέ, δήλωσε πως η δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου ενορχηστρώθηκε πιθανώς από «ανώτερους αξιωματούχους» της ρωσικής κυβέρνησης, αυξάνοντας περαιτέρω τη διεθνή πίεση στη Μόσχα.

«Όταν (οι άνθρωποι) βλέπουν απόπειρες δηλητηρίασης ενός αντιφρονούντα και συμφωνούν ότι υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να διαπράχθηκε από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, νομίζω ότι δεν είναι καλό για τον ρωσικό λαό», είπε χαρακτηριστικά. Ο Μάικ Πομπέο επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θέλουν η Ρωσία να «αποδώσει ευθύνες στους υπευθύνους». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους δράστες.

«Είναι κάτι που θα εξετάσουμε, θα αξιολογήσουμε και θα βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», σημείωσε ο Μάικ Πομπέο.

Τα Ηνωμένα Έθνη παρήγγειλαν τη διενέργεια έρευνας για την υπόθεση Ναβάλνι