Εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), Φαγέζ Αλ Σάρατζ, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την παραίτησή του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του ζητήματος. Ωστόσο θα παραμείνει ως μεταβατικός επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η ανακοίνωση της παραίτησης αναμένεται έως τα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Sputnik, το GNA διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί παραίτησης του Σάρατζ, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση του λαού.

Να σημειωθεί ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, η οποία ελέγχει μόνον εδάφη στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, κατάφερε να αποκρούσει την πολιορκία των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που διήρκεσε έναν χρόνο και έφτασε μια ανάσα από την κατάληψη της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), του οποίου ηγείται ο στρατηγός

Παρά τις επιτυχίες στα πεδία των μαχών, ο Σάρατζ υφίσταται ισχυρές πολιτικές πιέσεις λόγω διαμάχης διάφορων πολιτικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών στο τμήμα της Λιβύης το οποίο ελέγχει η GNA, ενώ πραγματοποιούνται και διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά και στην ελλιπή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών. Ανάλογες διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οδήγησαν την Κυριακή στην παραίτηση της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Αμπντουλάχ Αλ Θάνι, με έδρα το Τομπρούκ. Οι διαδηλωτές ζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών μεταξύ αστυνομικών και πολιτών.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, σημειώνει το Bloomberg, ο Σάρατζ θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος της πίεσης στο πρόσωπό του και θα μπορέσει να προσηλωθεί στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ανέφεραν δύο πηγές που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους. Τα δύο στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο μοντέλο προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα ενοποιεί τη χώρα και θα οδηγήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου.

Από τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λιβύη

Η κίνηση Σάρατζ αναμένεται να ικανοποιήσει βασικούς υποστηρικτές του στρατοπέδου Χαφτάρ, όπως είναι η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ίδιος ο στρατηγός έχει εξάλλου δώσει πολιτικό «χώρο» στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος ηγείται πλέον των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Σάρατζ και τους διεθνείς μεσολαβητές.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη μαστίζεται από έναν χρόνιο εμφύλιο πόλεμο, με δύο βασικά στρατόπεδα να έχουν δημιουργηθεί: Τα ανατολικά της χώρας ελέγχονται από το Κοινοβούλιο με την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), ενώ τα δυτικά από την Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ στα δυτικά, με επικεφαλής τον Σάρατζ.