Η Άγκυρα δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα τα πυραυλικά συστήματα που αγόρασε από τη Ρωσία, δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Απόλυτη ανάγκη»

«Οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο στρατός μας ξέρει πώς πρέπει να γίνει αυτό. Έχουμε αγοράσει αυτά τα συστήματα λόγω απόλυτης ανάγκης», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Αρχικά, η Άγκυρα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία τους S-400 τον Απρίλιο, αλλά τα σχέδια αναθεωρήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19.

Απειλές από ΗΠΑ

Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Αγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού «αόρατου» μαχητικού αεριωθούμενου F-35. Μάλιστα, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.

Ωστόσο, πριν λίγες εβδομάδες ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg είχε επισημάνει πως είναι λάθος οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να θέτουν προϋπόθεση στην Τουρκία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία προκειμένου να αναπτύξουν τις σχέσεις μαζί της στην ασφάλεια, το εμπόριο και άλλα θέματα. «Τώρα, σαν προϋπόθεση θέτουν τα S-400, την άρση των S-400 και αυτό είναι τελείως απαράδεκτο. Εμείς είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Λάβαμε αυτήν την απόφαση με βάση την κυριαρχία μας».

Εξάλλου ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο η Τουρκία να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο για την προμήθεια και μιας δεύτερης παρτίδας των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 μέσα στο 2021, είχε αφήσει στα τέλη Αυγούστου ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τι είναι οι S-400

Οι S-400 είναι ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό συγκρότημα εδάφους – αέρους και θεωρείται ένα από τα πιο ανεπτυγμένα ρωσικά όπλα. Πρόκειται στην ουσία, για μια αναβαθμισμένη έκδοση των S-300, δηλαδή της Σοβιετικής «απάντησης» στους αμερικανικούς πυραύλους Patriot κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», οι S-400 -γνωστοί στις νατοϊκές χώρες και ως SA 21 Growler- έχουν αρκετά μέρη: ένα φορτηγό που μεταφέρει και εκτοξεύει έως τέσσερις πυραύλους και ένα δίκτυο ραντάρ, καθένα εκ των οποίων λειτουργεί σε διαφορετική συχνότητα.

Αυτό που διαφοροποιεί τους S-400 από τα παλαιότερα μοντέλα είναι ότι το σύστημα μπορεί να καταρρίψει πάνω από έναν στόχους, σε απόσταση 250 χλμ και σε ύψος έως και 82.000 ποδιών. Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα έχει σχεδιαστεί με στόχο να λειτουργεί ως «ραχοκοκαλιά» ενός αντιαεροπορικού δικτύου, το οποίο πλαισιώνεται και από διάφορα άλλα περιφερειακά αμυντικά συστήματα.