Τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική φέρνουν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown όλο και πιο κοντά τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν περιορίζεται μόνο στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Ωστόσο, η επιλογή μιας αυστηρής και καθολικής καραντίνας δεν προκρίνεται τόσο για κοινωνικούς λόγους όσο και για οικονομικούς.

Η μίνι καραντίνα αφορά σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και εστιάζει σε νυχτερινά κέντρα και ιδιωτικά πάρτι, επιτρέποντας παράλληλα τη λειτουργία μεγάλων κλάδων της οικονομίας, που γονάτισε η υγειονομική κρίση.

Σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης οι Αρχές επέβαλαν αυτή την εβδομάδα νέα περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις, στο ωράριο λειτουργίας νυκτερινών κέντρων, ενώ υιοθέτησαν αυστηρότερους κανόνες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας σε δημόσιους χώρους. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατό, και έδωσε εντολή να κλείνουν νωρίς τα μπαρ και εστιατόρια στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το γρήγορα επιταχυνόμενο δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα τα μπαρ στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας θα κλείνουν από τη Δευτέρα στις 10 το βράδυ, ενώ στη Μασσαλία όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείσουν εντελώς. Η γαλλική κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή την πιθανότητα lockdown, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι από το Σάββατο θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις.

Οι ισπανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αν και τα εστιατόρια παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 01:30 το πρωί στις περιοχές που δεν παρατηρείται έξαρση του κορονοϊού.

Ο συνεργάτης του Προγράμματος Παγκόσμιας Υγείας της δεξαμενής σκέψης Chatham House του Λονδίνου, Ντέιβιντ Σάλισμπερι, θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να δοκιμάζουν μια συνταγή με δύο εβδομάδες lockdown και στη συνέχεια με λιγότερο αυστηρά μέτρα για έναν μήνα. «Είναι μια πιθανή μεταβατική προσέγγιση που δεν επιτρέπει να απογειωθούν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού. Δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί πλήρες lockdown», σημείωσε.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν πως η νέα στρατηγική της Ευρώπης θυμίζει, πάντως, περισσότερο την προσέγγιση των ΗΠΑ, όπου επιβλήθηκαν στοχευμένα μέτρα σε πανεπιστημιουπόλεις και άλλες περιοχές που κατέγραψαν αύξηση των μολύνσεων, με τραγικές όμως συνέπειες.

Σημειώνεται πως τα μερικά lockdown φαίνεται να έχουν αποφέρει κάποιους καρπούς στη Ευρώπη, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου οι Αρχές έκλεισαν τα νυχτερινά κέντρα με τις πρώτες ενδείξεις ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού τον περασμένο Αύγουστο και κατάφεραν έτσι να αποφύγουν μια επανεμφάνιση της απειλής στον ίδιο βαθμό που τη βίωσαν η Ισπανία και η Γαλλία.

Τέλος, τονίζεται πως τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους των χωρών οι οποίοι κάνουν λόγο για κυβερνητικές παλινωδίες και φαίνεται να μη συμμορφώνονται με τους νέους περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις