Τραγωδία στη Γαλλία, όπου πέντε άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από σύγκρουση ενός τουριστικού αεροπλάνου και ενός ανεμόπτερου στην πόλη Λος, στα κεντροδυτικά της χώρας. Νεκροί είναι τα τρία άτομα που επέβαιναν στο τουριστικό αεροσκάφος και οι δύο του άλλου μέσου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται τον δήμαρχο της Λος, τα δύο αεροσκάφη κατέπεσαν σε κήπους σπιτιών. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα. Προς το παρόν, παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες της σύγκρουσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για το δυστύχημα.

«Ένα μικρό ULM που μετέφερε δύο ανθρώπους και ένα τουριστικό αεροσκάφος τύπου DA40 που μετέφερε άλλους τρεις ανθρώπους συγκρούστηκαν. Το πρώτο κατέληξε σε φράκτη σπιτιού στη Λος, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω θύματα, το δεύτερο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, σε ακατοίκητη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της περιφέρειας.

Πώς συγκρούονται τα αεροπλάνα;

Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, πώς είναι δυνατόν να συγκρουστούν δυο αεροπλάνα σε πτήση, στον ανοιχτό ουρανό. Ο κυβερνήτης, δηλαδή ο πιλότος, είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ασφαλή λειτουργία ενός αεροσκάφους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτός δεν μπορεί να δει τα άλλα αεροπλάνα που πετούν γύρω του και δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία τους. Γι’ αυτόν το λόγο, οι περισσότερες χώρες διαθέτουν σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Υπάλληλοι σε επίγειους σταθμούς παρακολουθούν κάθε στάδιο των πτήσεων, οι οποίες λαβαίνουν χώρα βάσει των κανόνων πτήσης με όργανα.

Ενώ ο πιλότος φροντίζει τα καθήκοντά του στο πιλοτήριο, στο έδαφος υπάρχουν πολλά μάτια και αφτιά που παρακολουθούν την πτήση. Ο πιλότος επικοινωνεί τακτικά μέσω του ασυρμάτου, όχι μόνο με ελεγκτές στα αεροδρόμια αναχώρησης και άφιξης, αλλά και με ελεγκτές σε διάφορα ενδιάμεσα σημεία.

Η παρακολούθηση όσων δεν μπορεί ακόμη να δει ο πιλότος είναι πολύ σημαντική σε αυτή την εποχή των αεροσκαφών υψηλής ταχύτητας. Φανταστείτε ότι δύο αεριωθούμενα επιβατηγά αεροπλάνα κινούνται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης. Τη στιγμή που θα μπορούν οι δύο πιλότοι να έχουν οπτική επαφή με γυμνό μάτι, ίσως να απομένουν μόνο λίγα δευτερόλεπτα για την αποφυγή της σύγκρουσης! Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας έχει την ευθύνη να προλάβει μια τέτοια κατάσταση. Πολύ προτού φτάσουν οι δύο πιλότοι στο σημείο να έχουν οπτική επαφή, θα έχουν λάβει οδηγίες για να κρατηθούν σε ασφαλή απόσταση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις