Διακόπηκε η κλινική δοκιμή θεραπείας αντισωμάτων για τον κορονοϊό που διεξήγαγε η εταιρεία Eli Lilly & Co. Πρόκειται για μια θεραπεία που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το φάρμακο της Regeneron, που πρόσφατα χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αφότου προσβλήθηκε από τον κορονοϊό.

Σημειώνεται πως η θεραπεία, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, διακόπηκε λόγω μιας ανησυχίας για την ασφάλεια των ασθενών. «Λόγω υπερβάλλουσας προσοχής», η ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας δεδομένων (DSMB) της Activ-3, της κλινικής δομικής τρίτης φάσης της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα «συνέστησε τη διακοπή» της, ανέφερε η εκπρόσωπος Μόλι ΜακΚάλι.

Η αιτία δεν έγινε γνωστή, ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly & Co αρκέστηκε να ανακοινώσει πως «στηρίζει την απόφαση της ανεξάρτητης DSMB» για την ασφάλεια των ασθενών που συμμετέχουν στη μελέτη. Στη φάση Activ-3 εξεταζόταν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που ανέπτυξε η Eli Lilly σε συνδυασμό με τη ρεμδεσιβίρη, ένα αντιιικό φάρμακο που έχει λάβει κατεπείγουσα έγκριση για να χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 3%, στα 150 δολάρια, μετά την ανακοίνωση.

Το φάρμακο που έλαβε ο Τραμπ

O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε ένα πειραματικό φαρμακευτικό σκεύασμα, ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που ερευνά η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron. Τονίζεται πως συνιδρυτής της εταιρείας είναι ένας επιστήμονας με ελληνικές ρίζες, ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, ενώ ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της έρευνας, Χρήστος Κυρατσούς μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 για το φάρμακο που λαμβάνει ο Τραμπ και σημείωσε πως ο πρόεδρος παραμένει ένας από τους χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό.

Ο ερευνητής από την Κοζάνη, ανέφερε πως η συγκεκριμένη θεραπεία δεν είχε εγκριθεί και υπήρξε αγώνας δρόμου για να πάρει την πολυπόθητη έγκριση από το FDA. Σημείωσε πως το φάρμακο έχει δοθεί σε 2.000 άτομα μέχρι τώρα, και έχει άμεσα αποτελέσματα κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως το 99% του ιικού φορτίου πέφτει μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Αυτό αφορά ακόμα και σε άτομα μεγάλης ηλικίας και υποκείμενα νοσήματα.

Τέλος, εξήγησε πως κατά τη δοκιμή δεν υπήρχε παρενέργεια και, κατά τον ίδιο, αυτός ήταν ο λόγος που οι συνεργάτες του Τραμπ επέλεξαν τη συγκεκριμένη θεραπεία.