Κατεχόμενα εκλογές: Νικητής ο εκλεκτός του Ερντογάν με 51,74%
Ο Ερσίν Τατάρ, είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων καθώς αναδείχτηκε νικητής των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα. Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικράτησε με ποσοστό 51.74% έναντι του Μουσταφά Ακιντζί που έλαβε ποσοστό 48.26%.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας. Με ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συγχαίρει τον Ερσίν Τατάρ και υπογραμμίζει: «Θα συνεργαστούμε για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα προστατεύσουμε συνολικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της "ΤΔΒΚ" στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο νικητής των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τόσο αυτούς που τον ψήφισαν, όσο και εκείνους που δεν τον ψήφισαν. «Ευχαριστώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τατάρ, προσθέτοντας ότι η μητέρα πατρίδα στήριξε το ψευδοκράτος όταν ξέσπασε η πανδημία και οι οικονομικές της επιπτώσεις. Ανέφερε ότι πρέπει τα κόμματα να μείνουν ενωμένα και να «είναι σε αυτά τα χώματα με ασφάλεια και ελευθερία».
Το 1991 ο νικητής των σημερικών εκλογών στα Κατεχόμενα, μετακόμισε στην Άγκυρα, όπου εργάστηκε στην FMC Nurol Defence Industry Co. μέχρι το 1992. Ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της «τουρκοκυπριακής» διασποράς στην Τουρκία και ήταν επικεφαλής του Τουρκοκυπριακού Πολιτιστικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης μεταξύ του 1997 και 2001. Ο Τατάρ μπήκε στην πολιτική το 2003, προσχωρώντας στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2009 και υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών υπό τον Ντερβίς Έρογλου μέχρι την ήττα του το 2013. Το 2015, ήταν υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΕΕ και έχασε, για να τεθεί επικεφαλής τρία χρόνια αργότερα, το 2018. Υπήρξε πρωθυπουργός του Ψευοδοκράτους, ως τις εκλογές για το ανώτατο αξίωμα στη μη αναγνωρισμένη Βόρεια Κύπρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τατάρ επικράτησε σχετικά άνετα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με ποσοστό που ξεπέρασε το 57%.KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Ersin Tatar’ı gönülden kutluyoruz. Kıbrıs Türkünün refahı, kalkınması ve güvenliği için hep birlikte çalışacağız. #KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hak ve çıkarlarını hep birlikte koruyacağız. @ersinrtatar pic.twitter.com/iVNT7GV0Rt
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 18, 2020
Υπενθυμίζεται πως οι κάλπες στα Κατεχόμενα έκλεισαν στις 18:00 οι κάλπες, με τη συμμετοχή στις «εκλογές» να διαμορφώνεται στο 67,30% και το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», να αναφέρει πως η συμμετοχή αυξήθηκε σε όλες τις «επαρχίες».Gazimağusa'da sandıkların tümü açıldı pic.twitter.com/H0gzTRwMNi
— Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) (@TAKAjansi) October 18, 2020
Aποσύρεται από την πολιτική ο Ακιντζί
Το τέλος της πολιτικής του καριέρας ανακοίνωσε ο Μουσταφά Ακιντζί στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα από τον Ερσίν Τατάρ. «Είχαμε μια περίεργη εκλογική διαδικασία. Συνεχάρην τον Ερσίν Τατάρ και του ευχήθηκα επιτυχία. Του έδωσα συγχαρητήρια επίσης επίσης για αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτά τα αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα τερματίζουν την 45χρονη πολιτική μου ζωή. Καλή επιτυχία στον λαό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος, που σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ άφησε αιχμές για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
Το προφίλ του νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων
O νικητής των εκλογών, Ερσίν Τατάρ στηρίζεται επίσημα από το Κόμμα των Εποίκων, τον Ερχάν Αρικλί καθώς και από τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματους του Λαού (HP). Στον πρώτο γύρο ήταν ο Τατάρ που είχε κατακτήσει την πρωτιά με 32, 3%. Ο Ερσίν Τατάρ γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αγγλία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από όπου αποφοίτησε το 1982. Από το 1982 μέχρι το 1986 ο Τατάρ εργάστηκε ως λογιστής στη PriceWaterhouse στην Αγγλία και τα επόμενα πέντε χρόνια, έως το 1991, στην PollyPeck.