Η Ισπανία έγινε το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η έκτη χώρα στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Αργεντινή) που έσπασε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων Covid-19, με συνολικά 1.005.295 μολύνσεις, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας.  Η Ισπανία κατέγραψε 16.973 κρούσματα και 156 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών από επιπτώσεις της νόσου Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 34.366.

Η χώρα διπλασίασε τον απολογισμό των κρουσμάτων της σε μόλις 6 εβδομάδες, παρά την επιβολή αυστηρότερων μέτρων με στόχο τον έλεγχο του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Έπειτα από μια μείωση μετά το lockdown που επέβαλαν οι ισπανικές Αρχές από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, ο ρυθμός διασποράς επιταχύνθηκε ξεπερνώντας συχνά τα 10.000 κρούσματα την ημέρα από τα τέλη Αυγούστου, για να κορυφωθεί σε περισσότερα από 16.000 την περασμένη εβδομάδα.

Η βεβιασμένη έξοδος από την καραντίνα προτού εγκατασταθούν συστήματα ιχνηλάτησης επέτρεψε στη διασπορά να βγει εκτός ελέγχου γρηγορότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες, είπε ο Ράφαελ Μπενγκόα, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Υγείας και Στρατηγικής του Μπιλμπάο.
Ο ίδιος κατηγόρησε τη βαθιά πολιτική πόλωση που επικρατεί στην Ισπανία για την εκτόξευση των κρουσμάτων. «Υπάρχει πολύς πολιτικός θόρυβος, όμως ένα σοκαριστικό κενό ηγεσίας», υπογράμμισε.

Το δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε λιγότερους ανθρώπους στην Ισπανία σε σύγκριση με εκείνο του Μαρτίου και Απριλίου, στην κορύφωση της πανδημίας, όταν η χώρα μετρούσε πάνω από 800 νεκρούς την ημέρα. Αντιθέτως, η μέση ηλικία των ασθενών έχει μειωθεί.

Γυμνή διαμαρτυρία των γιατρών

Έναν ξεχωριστό τρόπο βρήκαν γιατροί στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Βαρκελώνη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα της εργασίας τους. Πιο συγκεκριμένα κρατώντας τις αποστάσεις και φορώντας τις επαγγελματικές τους ρόμπες πάνω από τα εσώρουχά τους ξεγύμνωσαν το σύστημα υγείας διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς, τις πολλές ώρες εργασίας και τα ελλιπή μέσα προστασίας από τον κορονοϊό.

Πολλοί από τους γιατρούς βρέθηκαν να μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού, αναλαμβάνοντας ευθύνες για τις οποίες δεν ήταν προετοιμασμένοι καθώς πολλοί δεν είχαν ολοκληρώσει την περίοδο εκπαίδευσης και εξειδίκευσής τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις