Με τις πρόσφατες ενέργειες του το γαλλικό περιοδικό χάνει το δίκιο του, που του κόστισε στο παρελθόν πολλούς νεκρούς. Η προσβολή των θρησκειών δεν είναι δημοκρατία αλλά προβοκάτσια. Θυμίζουμε ότι το αιχμηρό εξώφυλλο του εντύπου απεικονίζει τον Τούρκο Πρόεδρο, φορώντας εσώρουχα, να ανασηκώνει το φουστάνι μίας μουσουλμάνας.

Η απάντηση στον θρησκευτικό φονταμελισμό (μουσουλμανικό, χριστιανικό ή όποιας άλλης θρησκείας) δεν είναι ο φονταμελισμός της προσβολής ή της κοροϊδίας. Έχουν χαθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές για πολύ λιγότερα.

Για το Ισλάμ, η Βίβλος δεν είναι ένα «αντίπαλο» βιβλίο, αλλά είναι ένα βιβλίο επίσης θεόπνευστο και άξιο σεβασμού. (Πράγμα που, παρενθετικά, δείχνει ότι η δική μας «διαφωτισμένη» αντίληψη είναι πιο απόλυτη και πιο δυιστική: το «μία σου και μία μου» βασίζεται στον αμοιβαίο αποκλεισμό. Αλλά το Ισλάμ, παραδόξως για όσους το ταυτίζουν με την μισαλλοδοξία, ως προς αυτό το σημείο είναι πιο συμπεριληπτικό και συμφιλιωμένο με την πολλαπλότητα). Οπότε, η επίθεση αυτή της εφημερίδας Charlie Hebdo, υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει την ενόχληση και όχι να την μειώσει.

Ένα επικίνδυνο ρατσιστικό παιγνίδι πόλωσης

Η εφημερίδα εκτιμά ότι κάνει κάτι επαναστατικό. Τουναντίον. Δεν είναι επαναστατικό να ονομάζουμε τους συνανθρώπους μας καθυστερημένους για τις θρησκευτικές τους επιλογές. Επαναστατικό είναι να μιλήσουμε για τη χειραφέτηση των ανθρώπων από όλες τις αγκυλώσεις που μας κρατούν σε στερεότυπα σκέψεων και συμπεριφορών. Επαναστατικό είναι να εξαλείψουμε τον τραμπισμό που μετατρέπει τη θρησκεία σε εργαλείο εξουσίας.

Επαναστατικό είναι να μιλήσουμε για τον μουσουλμανικό φονταμελισμό ως τον μεγαλύτερο σύμμαχο των εταιρειών όπλων και των καπιταλιστών. Επαναστατικό θα ήταν να δείξουμε με τις πράξεις πως η αλληλεγγύη είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό και όχι θρησκευτικό. Ο ορθός λόγος πρέπει πάντα να είναι απέναντι σε οτιδήποτε τον αρνείται και όχι πρακτικές σαν αυτές που επέλεξε το Charlie Hebdo.

«Το να κατηγορούμε όλο το Ισλάμ για τις ενέργειες ενός ριζοσπαστικοποιημένου ατόμου θα δημιουργήσει μόνο περισσότερα προβλήματα για τη Γαλλία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», γράφει σε άρθρο του ο Ινδός αρθρογράφος του Bloomberg και συγγραφέας, Πανκάζ Μίσρα,  και μέμφεται τη στάση του Γάλλου προέδρου μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώντας ότι εξισώνει τις πράξεις ενός μεμονωμένου ατόμου συνολικά με το Ισλάμ και τους πιστούς του.

Επίσης εκτιμά ότι ο λόγος γι’ αυτή τη στάση του Μακρόν είναι ξεκάθαροι: για να ξεπεράσει την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν. «Ο κακός χειρισμός της πανδημίας είχε ήδη μειώσει τις πιθανότητές του στις προεδρικές εκλογές του 2022. Ο Μακρόν ελπίζει τώρα να ξεφύγει από μια υπαρξιακή κρίση με εκκλήσεις για το απαράμιλλο μεγαλείο της Γαλλίας».

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σχολίασε μέσω Twitter πως «η αντι-μουσουλμανική ατζέντα του Γάλλου προέδρου Μακρόν αποδίδει καρπούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις