Την ώρα που στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται τετραψήφια νούμερα, ο μέσος όρος θανάτων την ημέρα είναι 10 και ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, έρευνα του YouGov-Cambridge Globalism Project  δείχνει ότι το 46% των Ελλήνων πιστεύει πως το ποσοστό θνησιμότητας είναι “υπερβολικό” όπως παρουσιάζεται. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων που θεωρούν ότι ο απολογισμός των θανάτων από τον κορονοϊό παρουσιάζεται σκόπιμα ως πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα.

Η μόνη χώρα που έχει περισσότερους δύσπιστους είναι η Νιγηρία, καθώς εκεί το ποσοστό των αρνητών της θνησιμότητας του ιού φτάνει το 59%. Περίπου το 36% των Ούγγρων, το 30% των Ιταλών και το 28% των Γερμανών πιστεύουν ότι τα μέσα “υπερβάλλουν για να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη”.

Η ευθύνη των κυβερνήσεων για τις θεωρίες συνωμοσίας

«Οποιοδήποτε συμβάν σαν μια πανδημία που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελευθεριών, προκαλεί θεωρίες συνωμοσίας», αναφέρει ο Stephan Lewandowsky, γνωστικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπως αναφέρει ο Guardian. «Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν μία αίσθηση ψυχολογικής ασφάλειας. Ο κόσμος έτσι νιώθει ότι δεν βρίσκεται στο έλεος της τύχης. Σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνες. Πόσο μάλλον σε περιόδους πανδημίας, από την στιγμή που οδηγούν τους πολίτες στην αποφυγή των κρατικών επίσημων οδηγιών ή ακόμη προκαλούν βίαιες ενέργειες», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Lewandowsky, ένας άλλος λόγος που δημιουργούνται οι θεωρίες συνωμοσίας είναι γιατί οι κυβερνήσεις  αποτυγχάνουν να μεταδώσουν σωστά το μήνυμα. «Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε σαφή, τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής που ο πολίτης να μπορεί να εμπιστευτεί».

Περίπου ένας στους τέσσερις Γάλλους και ένας στους πέντε Βρετανούς και Ισπανούς ερωτηθέντες απάντησαν πως τα ποσοστά θανάτου από τον ιό “είναι υπερβολικά”, ενώ  στον αντίποδα βρίσκονται Αυστραλοί, Σουηδοί και Ιάπωνες.

Από ποιον κατασκευάστηκε ο κορονοϊός;

Μια ακόμη διαδεδομένη θεωρία που κυριαρχεί είναι πως ο ιός είναι κατασκευασμένος από την κινεζική ή αμερικανική κυβέρνηση, ενώ στην Πολωνία ένας στους πέντε πολίτες απαντούν πως ο ιός κατασκευάστηκε “από τις ισχυρές δυνάμεις”. Σχεδόν τα ίδια ποσοστά καταγράφονται στην Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, ενώ οι ισχυρισμοί περί κατασκευής για έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού φτάνουν στο 13% στις ΗΠΑ.

Περισσότεροι από τους μισούς Νιγηριανούς, το 40% των Νοτιοαφρικανών, Πολωνών και Τούρκων, περισσότερο από το 35% των Αμερικανών, Βραζιλιάνων και Ισπανών και ένας στους πέντε Γάλλους, Βρετανούς, Ιταλούς και Γερμανούς ερωτηθέντες απάντησαν ότι η νόσος Covid-19 δημιουργήθηκε σκόπιμα και διαδόθηκε από την κινεζική κυβέρνηση.

Αντιστοίχως, το 37% των ερωτηθέντων στην Τουρκία, ένας στους πέντε στην Ελλάδα και την Ισπανία, 16% στην Πολωνία, 12% στη Γαλλία και μόλις 5% στη Βρετανία, απάντησαν πως ο ιός κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 20% των ερωτηθέντων πιστεύει δε, πως ο ιός μπορεί να κατασκευάστηκε από «μια ομάδα ηγετών που δρουν μαζί».

Ο ψευδής ισχυρισμός ότι η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G ευθύνεται για τη διάδοση του Covid-19 έχει επίσης πολλούς υποστηρικτές. Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική απάντησαν πως υπάρχει άμεση συσχέτιση.

Οι αντιμεβολιαστές

Την ώρα που οι κυβερνήσεις ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορούν να εμβολιάσουν τους πολίτες ενάντια στον κορονοϊό, η έρευνα αποκαλύπτει πόσο διάχυτες είναι οι θεωρίες του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 19 χώρες το 20% ή και παραπάνω των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «η αλήθεια πίσω από τις βλαβερές επιπτώσεις των εμβολίων αποκρύπτεται σκόπιμα από το κοινό». Σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνεται συμπεριλαμβανομένου το 57% των Νοτιοαφρικανών, το 48% των Τούρκων , 38% των Γάλλων, 33% των Αμερικανών, 31% των Γερμανών και 26% των Σουηδών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις