Πικρή υποχώρηση για την Αρμενία. Με ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν ανακοινωσε ότι πήρε μια σκληρή απόφαση σχετικά με τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπογράφοντας συνθήκη με τους Ρώσους και το Αζερμπαϊτζάν.

armenia

armenia

«Αγαπητοί συμπατριώτες, αδελφές και αδελφοί. Εγώ προσωπικά πήρα μια πολύ σκληρή απόφαση για μένα και όλους εμάς. Υπέγραψα μια δήλωση σχετικά με τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους Ρώσους και το Αζερμπαϊτζάν από τις 01.00 μ.μ. Το κείμενο της δήλωσης που έχει ήδη δημοσιευθεί είναι απίστευτα οδυνηρό για μένα και το λαό μας» αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Ο Πασινιάν επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη στη βάση στρατιωτικής ανάλυσης και τονίζει ότι έχει την πεποίθηση πως πρόκειται για την καλύτερη λύση έναντι της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

«Δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα μέχρι να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Δεν θα γνωρίσουμε ποτέ τον εαυτό μας και αυτό θα πρέπει να είναι το ξεκίνημα της εθνικής μας ενότητας, εποχής αναγέννησης» σημειώνει.

Αποτίει φόρο τιμής στα θύματα και τους αγωνιστές για την ανεξαρτησία και επισημαίνει ότι το μέλλον θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

«Παλέψαμε μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε. Ζήτω η Αρμενία» καταλήγει το μήνυμα.

Πως φτάσαμε.στην υποχώρηση των Αρμενίων

Νωρίτερα σήμερα είχαμε έναν “πόλεμο” ανακοινώσεων μεταξύ Μπακού και Ερεβάν, με τους Αζέρους να πανηγυρίζουν την κατάληψη της πόλης Σούσα  και τους Αρμένιους να διαψεύδουν. Όμως το απόγευμα της Δευτέρας ο Βαχράμ Πογκοσιάν, εκπρόσωπος του Αρμένιου αυτονομιστή ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιβεβαίωσε την κατάληψη της πόλης, προειδοποιώντας πως «ο εχθρός είναι κοντά στο Στεπανακέρτ», την πρωτεύουσα των διαφιλονικούμενων εδαφών. Ο ίδιος ο Αζέρος πρόεδρος Αλίγιεφ ανακοίνωσε την κατάληψη της Σούσα, με έκτακτο διάγγελμα του, φορώντας μάλιστα στρατιωτική στολή.

Πληροφορίες για το κοινό ανακοινωθέν, που φέρονται να έχουν υπογράψει ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγεφ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Πασινιάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η οριστική κατάπαυση του πυρός και η παύση κάθε είδους εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα Μόσχας).

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αρμενία αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της και επιστρέφει διαφιλονικούμενα εδάφη στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ρωσία αναλαμβάνει να διατηρεί στρατιωτική δύναμη που θα εγγυάται την ειρήνη στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις