Αν η έρευνα για φαρμακευτικά προϊόντα κατά της τριχόπτωσης μπορεί να φέρει μεγαλύτερα κέρδη από ό,τι η έρευνα στην επιδημιολογία, πολλοί ερευνητές θα ασχοληθούν με την τριχόπτωση παρά με τον έμπολα. Αυτή είναι η αρχή της αγοράς. Αυτό συμβαίνει τώρα και με την αναζήτηση εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer,  Άμπερτ Μπουρλά, λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ασφαλούς κατά 90% εμβολίου της εταιρείας του, κέρδισε 5,6 εκατ. δολάρια πωλώντας το 62% των μετοχών της Pfizer που είχε στην κατοχή του, αμέσως μετά την άνοδό τους κατά 15%. Βέβαια τα 5,6 εκατ. δολάρια αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των περσινών αποδοχών του, που έφθασαν στα 15 εκατ. δολάρια.

Με λίγα λόγια, μπορεί κανείς με σχετική ασφάλεια να υποθέσει πως πολλά από αυτά που αναδύονται ως προβλήματα, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν σχεδόν πάντα ως βάση τους ένα άλλο πιο θεμελιώδες πρόβλημα, κατανομής πόρων (ανθρώπινων, τεχνικών, οικονομικών, φυσικών, παραγωγικών, κ.λπ.),

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Pfizer Σάλι Σούσμαν, με τον ίδιο τρόπο, κέρδισε περίπου 2 εκατ. δολάρια. Αυτό το «προσωπικό» κέρδος στελεχών της Pfizer, δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας, όσο ακόμα η πανδημία παραμένει ισχυρή. Τα ημερήσια κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 201.000 άτομα, στη Ρωσία καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ 432 θανάτων, στη Βρετανία καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τον Μάιο, στη Γερμανία τουλάχιστον 300.000 μαθητές και 40.000 εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα και στην Ιαπωνία περιμένουν το τρίτο κύμα.

Το εμβόλιο της Ρωσίας δηλώνει 92% ασφάλεια

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα ανέφερε στους ομολόγους του της ομάδας BRICS ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι κατά 92% ασφαλές, σε σχέση με την ασφάλεια κατά 90% που ανακοίνωσε η Pfizer, και ότι το «πρώτο κατοχυρωμένο εμβόλιο στον κόσμο» αποστέλλεται ήδη στις περιφέρειες. Ο Μουράσκα τόνισε επίσης ότι ερευνάται η παραγωγή και άλλων εμβολίων και πως διεξάγονται κλινικές δομικές αδρανοποιημένου εμβολίου.

Μουχάμαντ Γιουνούς: ο νομπελίστας «τραπεζίτης των φτωχών»

Εκτός από τους μάνατζερς της Pfizer, υπάρχουν και άνθρωποι, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ «τραπεζίτης των φτωχών» Μουχάμαντ Γιουνούς. Ο Γιουνούς ζήτησε ένα «εξωφρενικά τολμηρό» σχέδιο για να αναδιαμορφωθεί η κοινωνία μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου τύπου τράπεζας για να βοηθήσει εκατομμύρια φτωχοποιημένους εργαζομένους.

Ο νομπελίστας αρνείται να δει την κρίση ως προσωπική ευκαιρία για να γεμίσει τις τσέπες του, αλλά ως μία ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα πιο δίκαιο και πιο πράσινο μέλλον για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις