Επτά μέλη της Πολυεθνούς Δύναμης Παρατηρητών στο αιγυπτιακό Σινά , πέντε Αμερικανοί, ένας Γάλλος και ένας Τσέχος, σκοτώθηκαν κατά την πτώση του ελικοπτέρου τους σήμερα, ανακοίνωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ισραηλινή πηγή.

«Πέντε Αμερικανοί, ένας Γάλλος και ένας Τσέχος σκοτώθηκαν», όλοι μέλη της Πολυεθνούς Δύναμης που είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση της ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, δήλωσε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου. Το Ισραήλ είναι από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης αυτής αποστολής, η οποία δεν συνδέεται με τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός προσέφερε την βοήθεια μίας επίλεκτης μονάδας του για την επι τόπου συνδρομή των «τραυματιών», ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

«Ερευνούμε ενεργητικά περιστατικό που αφορά ένα από τα ελικόπτερά μας», δήλωσε από το Κάιρο ο Μπραντ Λιντς, αξιωματούχος της Πολυεθνούς Δύναμης.

Τα παραρτήματα της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση του Σινά, όπου έχει αναπτυχθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αυτή η πολυεθνής δύναμη (MFO – Multilateral Force and Observers), τοποτηρητής της συμφωνίας.

Σήμερα αριθμεί περί τους 1.100 στρατιώτες διαφόρων εθνικοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στο αιγυπτιακό Σινά, όπου δραστηριοποιούνται ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και τοπική πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους.

Χερσόνησος του Σινά

Η Χερσόνησος του Σινά ή το Σινά (Αραβικά: سيناء‎ ​) είναι μια τριγωνικού σχήματος ασιατική χερσόνησος περίπου 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που συνδέει την Ασία με την Αφρική και πολιτικά ανήκει στην Αίγυπτο. Έχει πληθυσμό περίπου 1.400.000 άτομα.

Όρια

Βρίσκεται στην Α.ΝΑ. λεκάνη της Μεσογείου από την οποία και ορίζεται από Β. Από Α. ορίζεται από τον Κόλπο της Άκαμπα ή Κόλπο του Εϊλάτ, που αποτελεί προέκταση του ανατολικού σκέλους της Ερυθράς θάλασσας, προς Ν. ομοίως από την Ερυθρά θάλασσα, και προς Δ. από το δυτικό σκέλος της Ερυθράς, τον αρχαίο Ηρωοπολιτικό κόλπο ή Κόλπο τoυ Σουέζ, όπως αποκαλείται σήμερα.

Μορφολογία

H χερσόνησος του Σινά είναι τριπλάσια σε έκταση της Πελοποννήσου, χώρα κατάξερη, ορεινή και αμμώδης. Ειδικότερα το νότιο τμήμα αυτής αποτελεί ένα σύμπλεγμα ορεινών όγκων, το υψηλότερο των οποίων είναι το όρος Σινά ή Τζεμπέλ Κατερίν με υψόμετρο περίπου 2.650 μ. στους πρόποδες του οποίου και βρίσκεται η ιστορική και σπουδαία Μονή του Σινά. Άλλες κορυφές του ίδιου ορεινού όγκου είναι το Ντζεμπέλ Μούσα (= όρος του Μωυσή), με υψόμετρο 2.990μ. και το Ντζεμπέλ Σερβέλ ύψους 2.060 μ. Η περιοχή αυτή είναι και η πλέον σεισμόπληκτη απ΄ όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις