Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον μαζικό εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19 και επί του παρόντος περιμένει να παραλάβει μεγάλες ποσότητες του εμβολίου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο δήμαρχος είπε ότι δεν είναι στα σχέδιά του να μπει η πόλη σε καραντίνα, μολονότι στη Ρωσία καταγράφεται ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 92% κατά του κορονοϊού.

Αντεπίθεση από τη Ρωσία: Το εμβόλιο Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 92% [vid]

Σε έναν αγώνα δρόμου φαίνεται πως έχουν επιδοθεί πλέον οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το δικό της εμβόλιο σε συνεργασία με την BioNTech είναι αποτελεσματικό κατά 90% σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές. Σήμερα ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως το Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 92%.

Σύμφωνα με τις αναφορές τους από τους 40.000 εθελοντές που πήραν μέρος στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στους 20.000 χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου και σε 16.000 τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη δόση του εμβολίου. Σε κάποιους όπως είναι η διεθνής πρακτική χορηγήθηκε placebo.

Επεσήμαναν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φάνηκε 21 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης. Παράλληλα, σημείωσαν πως δεν υπήρχαν παρενέργειες κατά την διάρκεια των δοκιμών και η παρατήρηση των εθελοντών συνεχίζεται. Τονίζεται, δε, πως το εμβόλιο για να διατηρηθεί δεν χρειάζεται βαθιά ψύξη, όπως το εμβόλιο της Pfizer.

Τονίζεται πως οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου Sputnik V γίνονται στην Λευκορωσία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι οι δοκιμές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα σε περισσότερους από 16.000 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο ή το εικονικό φάρμακο 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση.

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια εντοπίστηκαν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, όπου οι επιστήμονες διαχώρισαν πόσοι από αυτούς είχαν λάβει το εμβόλιο και πόσοι το placebo. Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν το Sputnik V είχε αποτελεσματικότητα 92% μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Σε μια ξεχωριστή έρευνα τον περασμένο Σεπτέμβριο το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ομάδα εθελοντών από τις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες» των ρωσικών νοσοκομείων. Στους 10.000 εθελοντές που εμβολιάστηκαν ανάμεσα στους οποίους και υγειονομικοί, η αποτελεσματικότητα ξεπέρασε το 90%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις