«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές στη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο για την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα. Ωστόσο, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία θα διαπραγματευόταν για τις αντικρουόμενες αξιώσεις και δικαιώματα για πιθανούς ενεργειακούς πόρους.

Οι υπουργοί της ΕΕ επρόκειτο να αξιολογήσουν τους λόγους κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οι ηγέτες του μπλοκ θα αποφασίσουν την Πέμπτη εάν θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους.

«Στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας δεν προκαλεί ποτέ ένταση, αλλά με ειρήνη, συνεργασία, δικαιοσύνη και εφαρμογή της δικαιοσύνης. Ο δρόμος προς αυτό περνά από διαπραγματεύσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό », δήλωσε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση για διάσκεψη που περιλαμβάνει όλους τους φορείς της περιοχής.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα επέτρεπε μια «πειρατική νοοτροπία» που έδειξαν άλλες χώρες να την περιορίσουν σε μια στενή λωρίδα παράκτιων υδάτων. «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς … Δεν θα επιτρέψουμε τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», είπε.

Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ξεκινήσει συνομιλίες όσο τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται σε αμφισβητούμενα ύδατα. Το πλοίο, Oruc Reis, επέστρεψε στην Αττάλεια την περασμένη εβδομάδα.

Το Κοινοβούλιο της ΕΕ ζήτησε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την επίσκεψη του Ερντογάν στην κατεχόμηνη Κύπρο και για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες.

Η Γαλλία ηγείται της κίνησης για κυρώσεις την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου. Διπλωμάτες λένε ότι τυχόν μέτρα θα στοχεύουν σε περιοχές της οικονομίας της Τουρκίας που συνδέονται με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

Μαας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει μέτρα κατά της Άγκυρας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν μέτρα κατά της Τουρκίας κατά τη σημερινή συνάντησή τους, καθώς δεν υπήρξε τους περασμένους μήνες αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», δήλωσε ο Χάικο Μάας πριν συνεδριάσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

«Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλησεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ’ ευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε — ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις