Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2020, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, ο Τσαβούσογλου «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ».

«Χωρίς την Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν βήματα σε Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο, Καύκασο, Αφγανιστάν και Ιράκ», υποστήριξε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Σημείωσε ότι η χώρα του δεν μένει θεατής σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει ριζικά, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα ακολουθεί μια ενεργή εξωτερική πολιτική. «Δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τον σέβονται», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η χώρα του καθορίζει τη ρότα, υποστηρίζει έναν δίκαιο διαμοιρασμό, κάνοντας, μάλιστα ειδική αναφορά στο Κυπριακό. «Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας» και πρόσθεσε: «Η ΤΔΒΚ κι εμείς είπαμε “όλοι ας κερδίσουν“. Ως αντάλλαγμα είδαμε πάντα μονομερείς πολιτικές και σηκώσαμε και πάλι τη σημαία. Υποστηρίξαμε την έκκλησή μας για διάλογο και δίκαιο διαμοιρασμό με τα βήματα που κάναμε στο πεδίο της δράσης. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ μέχρι τέλους», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ορισμένοι εντός της Συμμαχίας θέλουν να αποβάλουν την Τουρκία, ενώ πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές χώρες. «Είμαι μια από τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο. Εμείς γιατί να βγούμε από το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν θέλουμε να βγει κανένας αλλά αν υπάρχει κανείς που λέει πως “το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”, αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από τη δύναμή μας εκεί, και θέλει να βγει (από το ΝΑΤΟ) ας βγει τότε», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Έχουμε κι εμείς παράπονα. Κι εσείς μπορείτε να μας επικρίνετε. Έχουμε επίσης ελλείψεις σε αυτή τη διαδικασία, κάνουμε αυτοκριτική. Αλλά είναι ρεαλιστικό να διακόψουμε όλους τους δεσμούς μας με την ΕΕ επειδή υπάρχουν αυτά; Δεν είναι. Υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, υπάρχει ενέργεια, υπάρχει μεταναστευτικό, υπάρχουν άλλα ζητήματα, υπάρχει απελευθέρωση της βίζας. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας ή να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ξεπερνώντας τα προβλήματα. Είναι καθήκον μας να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή όπου έχουμε δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε από την Ανατολική Μεσόγειο μόνο και μόνο επειδή θα επιβληθούν κυρώσεις ή η επειδή η ΕΕ θα μας επικρίνει», κατέληξε.

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την άμυνα της χώρας μας

Την απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω S-400 καταδίκασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας και κλονίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. «Καταδικάζουμε την απόφαση αυτή που δεν συνάδει με το πνεύμα συμμαχίας, και τις υπάρχουσες στρατιωτικές και πολιτικές πραγματικότητες. Αυτή η απόφαση κυρώσεων έχει κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας.

Έχουν ληφθεί και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας μας και των 83 εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που απειλούνται σοβαρά από αεροπορική πυραυλική επίθεση. Προφανώς, οι κυρώσεις σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ όχι μόνο θα υπονομεύσουν το πνεύμα συμμαχίας, αλλά θα κλονίσουν και την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων. Οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας μας και του ευγενούς έθνους μας θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα και πείσμα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις