Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλησε να “απαντήσει” σε δημοσίευμα της εφημερίδας Sözcü, η οποία έγραψε σε άρθρο για τα μεγάλα αρνητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα το 2020 πως η μετατροπή του μνημείου από μουσείο σε τζαμί ήταν “μία καταστροφή“. Στην εφημερίδα επιτέθηκε πρώτος ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ. λέγοντας πως “αυτοί που δεν αισθάνονται καλά με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, βρίσκονται σε πόλεμο με οτιδήποτε ανήκει σε αυτό το έθνος”.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, από την Αγία Σοφία, όπου βρέθηκε για την προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε: “Δεν την διαβάζω αυτή την εφημερίδα, μην πετάτε τα λεφτά σας για να την αγοράσετε. Η Αγία Σοφία ήταν ένα ορόσημο για το 2020“.

Τα “βάσανα” της εφημερίδας που έγραψε το ενοχλητικό άρθρο δεν σταμάτησαν εκεί όμως. Το Ινστιτούτο για την Διαφήμιση στον Τύπο της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα και ότι “θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα“. Το Ινστιτούτο υπογράμμισε πως το σχετικό άρθρο της εφημερίδας, που ήταν πρωτοσέλιδο σύμφωνα με πληροφορίες, “προκάλεσε μία σοβαρή αντίδραση σε διάφορα τμήματα της κοινωνίας και πλήγωσε την κοινή γνώμη“.

Αναγγελία αγοράς εκατομμυρίων εμβολίων

Πάντως, η κυβέρνηση της Τουρκίας επιλέγει να προβάλει από όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος τις δαπάνες που αφορούν την Υγεία. Συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου αναφέρει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Αγία Σοφία, είπε πως το 2020 προκάλεσε καταστροφές και η κυριότερη ήταν από την πανδημία Covid-19, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το νέο έτος θα φέρει μείωση των κρουσμάτων, χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν ενημέρωσε πως 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ήρθαν στην Τουρκία ήδη και αναμένονται άλλες 50 εκ. δόσεις από την Κίνα. Επίσης, ακόμη 50 εκ. δόσεις θα αγοραστούν από την Γερμανία. Τόνισε ακόμη πως η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Γερμανία για κοινή παραγωγή του εμβολίου και με την Ρωσία για κοινή έρευνα, για το εμβόλιο.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε δηλώσει πως η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας είναι στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών και ότι μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει την λειτουργία δύο νοσοκομείων με 1.000 κλίνες ΜΕΘ έκαστο, για να αντιμετωπίσει την έκτακτη ζήτηση. Τόνισε τέλος πως η περίθαλψη είναι δωρεάν, πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως είπε. Όσον αφορά το πλήγμα στην οικονομία, ανέφερε πως τα “πακέτα” στήριξης ισοδυναμούν με το 10% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις