Δώδεκα άτομα που ταξίδεψαν στο νησί ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων βρέθηκαν θετικά στο νέο στέλεχος, όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από τα 19 δείγματα αφιχθέντων την περίοδο 6 – 20 Δεκεμβρίου 2020, στα 12 βρέθηκε το στέλεχος VOC 202012/01. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό”.

Σημειώνεται πως έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο όλα τα θετικά δείγματα των αφιχθέντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020 και μέχρι 15 μέρες πριν.

Το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%. Το νέο στέλεχος του ιού θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί πως η Κύπρος μετρά 23.445 κρούσματα και 129 θανάτους.

Και στην Ταϊλάνδη το νέο στέλεχος

Τέσσερα κρούσματα με την μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκαν και στην Ταϊλάνδη, όπως έγινε σήμερα γνωστό. Πρόκειται για μέλη τετραμελούς οικογένειας Βρετανών, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Χθες έκλεισαν μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Μπανγκόκ, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ στη πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης βάσει μιας σειράς νέων μέτρων.  Αν και η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη χώρα στην οποία εμφανίστηκε κρούσμα της covid-19 εκτός Κίνας στις αρχές του 2020, μέχρι τον Νοέμβριο είχε καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας, με λιγότερα από 6.000 κρούσματα και 60 θανάτους. Ομως η εμφάνιση κρουσμάτων στη μεγαλύτερη ψαραγορά της Ταϊλάνδης τον προηγούμενο μήνα προκάλεσε μια ξαφνική άνοδο κρουσμάτων. Επιπλέον, οι αρχές της Μπανγκόκ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι τα δημόσια σχολεία της πόλης θα κλείσουν για δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις