Μια ασυνήθιστη παρενέργεια του εμβολίου της Moderna εμφανίζεται σε όσους έχουν κάνει ορισμένου είδους αισθητικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα προσθετικές αισθητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπό τους (Botox η γέμισμα με άλλα υλικά προσθετικής αισθητικής). Ειδικότερα, οι ασθενείς παρουσίασαν πρήξιμο και φλεγμονή της περιοχής που είχε γίνει ή έγινε εκ των υστέρων η αισθητική παρέμβαση. Ορισμένοι, μάλιστα, είχαν κάνει προσθετική στα μάγουλά τους μήνες πριν εμβολιαστούν και ένας ασθενής έκανε προσθετική στα χείλη δύο ημέρες μετά το εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του FDA προειδοποίησε ότι τα άτομα που έχουν πραγματοποιήσει ενέσιμες θεραπείες κοσμητικής φύσης (fillers), π.χ. για ενίσχυση των ζυγωματικών ή του όγκου των χειλιών, ίσως εμφανίσουν φλεγμονή και οίδημα στο πρόσωπο μετά τη λήψη του εμβολίου της Moderna για τον κορονοϊό. Η επιτροπή ανέφερε ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη εμφάνισαν τέτοιου είδους παρενέργειες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του FDA, ένα άτομο που εμφάνισε οίδημα στο πρόσωπο, μία γυναίκα 46 ετών, είχε κάνει ενέσιμη κοσμητική θεραπεία 6 μήνες πριν τη λήψη του εμβολίου, ενώ το δεύτερο άτομο, μία γυναίκα 51 ετών, είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη θεραπεία δύο εβδομάδες πριν τον εμβολιασμό.

Ένα τρίτο άτομο το οποίο είχε πραγματοποιήσει ενέσιμη θεραπεία για την ενίσχυση του όγκου των χειλιών, εμφάνισε αγγειοοίδημα (πρήξιμο) δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Το άτομο αυτό είχε παρουσιάσει παρόμοια αντίδραση και κατόπιν εμβολιασμού για τη γρίπη στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το FDA, η αντίδραση αυτή φαίνεται να είναι ανοσολογική αντίδραση ανάμεσα στην ανοσοποιητική απόκριση μετά τον εμβολιασμό και το υλικό του filler, και το φαινόμενο αυτό έχει αναφερθεί και μετά από φυσική λοίμωξη από κάποιους ιούς (π.χ. ιοί γρίπης).

Σύμφωνα με δερματολόγους, το οίδημα μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί από το ιατρικό προσωπικό με τη χρήση στεροειδών και αντιισταμινικών.

Ξεκινά η παραγωγή του εμβολίου στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, οι ελβετικές ρυθμιστικές Αρχές έδωσαν το πράσινο φως στην εταιρεία Lonza Group προκειμένου να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου COVID-19 της Moderna σε εργοστάσιο στη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα SonntagsZeitung, εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας δήλωσε ότι «έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες με σκοπό την αύξηση των γραμμών παραγωγής». Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ, η παραγωγή μεγάλης κλίμακας θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα σε λίγες μέρες, έτσι ώστε η παράδοση εμβολίων να ξεκινήσει μόλις το εμβόλιο λάβει την έγκριση στην Ευρώπη.

Η Lonza η οποία συνεργάζεται με την Moderna προετοιμάζεται για την παραγωγή 400 εκατ. δόσεων ετησίως -300 εκατ. σε τρεις μονάδες παραγωγής στο Βισπ της Ελβετίας.

Η Κομισιόν έχει σύμβαση με την Moderna η οποία προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου για να εγκρίνει το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Η διανομή του εμβολίου της Moderna πρακτικά προμηνύεται ευκολότερη από αυτό των Pfizer και BioNTech διότι δεν απαιτεί τόσο χαμηλές θερμοκρασίες για τη συντήρησή του.

Το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε -20 βαθμούς, σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer που χρειάζεται να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε -70 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορεί να παραμείνει μόνο πέντε ημέρες σε κανονική ψύξη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις