Μέχρι πρότινος η Ιρλανδία είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων από covid-19 στην Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 αυξάνονται κατά 20% την ημέρα.

Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών θα ξεπεράσει αυτόν που είχε καταγραφεί στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας.

Τα νοσοκομεία στην Ιρλανδία θα χρειαστεί να αναβάλουν τις περισσότερες μη επείγουσες επεμβάσεις, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε κλίνες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας για τους ασθενείς με κορονοϊό. Τις τελευταίες 14 ημέρες, το ποσοστό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους έχει υπερτετραπλασιαστεί και η χώρα πλέον έχει «το πιο γρήγορα αυξανόμενο» ποσοστό κρουσμάτων στην Ε.Ε.

Σήμερα Δευτέρα ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται ανέρχεται σε 744, από τους οποίους οι 65 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι αρχές εκτιμούν ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων με covid-19 ίσως φτάσει τις 2.500 μέσα στον Ιανουάριο, με 250 έως 430 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των δημόσιων νοσοκομείων της Ιρλανδίας, Πολ Ρέιντ, τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να αυξήσουν τις κλίνες τους στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε 375, ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες να βρεθούν κλίνες και από ιδιωτικά νοσοκομεία.

Επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιρλανδία ενδέχεται να φτάσει τις 7.000 ημερησίως, «ένα τρομακτικό ποσοστό», όπως είπε, έναντι των περίπου 200 που καταγράφονταν ημερησίως πριν από ένα μήνα. Κατά την κορύφωσή του πρώτου κύματος της επιδημίας στη χώρα, τον Απρίλιο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είχε φτάσει τα 936, αν και διεξάγονταν λιγότερα διαγνωστικά τεστ.

Ο Ρέιντ εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19 αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μεταξύ 5.500 και 6.000, αφού το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε στο 30% την Κυριακή, ενώ γιατρός στην επαρχία Λάουτ, τη δεύτερη πλέον πληγείσα στην Ιρλανδία, επισήμανε ότι το 90% των ασθενών της, από τους οποίους ζήτησε να υποβληθούν σε τεστ για covid-19 το διάστημα 28 με 31 Δεκεμβρίου, βρέθηκε θετικό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις