Παρά την οικονομική στήριξη από την ομοσπονδιακή και την τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου, με οριστικό «λουκέτο» απειλούνται οι τρεις από τις τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης στην Βαυαρία, λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Εστιατόρων «Dehoga», ένας στους τέσσερις εστιάτορες σκέφτεται να κλείσει οριστικά την επιχείρησή του μετά και τη νέα παράταση του γενικού «lockdown» μέχρι τουλάχιστον το τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα πάντως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία για το άνοιγμα καταστημάτων και εστιατορίων σε όλη την Γερμανία, παρά την απαγόρευση, στις 18 Ιανουαρίου.

Ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου, οι Πράσινοι ζήτησαν την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Η συμπρόεδρος του κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι τότε προκειμένου να επιβάλει μέτρα όπως η ενίσχυση της εργασίας από το σπίτι και η διάθεση δωρεάν μασκών τύπου FFP-2 σε όλους τους πολίτες.

Περισσότερη τηλεργασία ζήτησε από τους εργοδότες και ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ (SPD), χαρακτηρίζοντας «ανευθυνότητα» την εσκεμμένη παρακώλυση της εργασίας από το σπίτι. Όπως είπε, αύριο θα επαναλάβει την έκκλησή του στο πλαίσιο του ψηφιακού Συνεδρίου των υπεύθυνων προσωπικού των μεγαλύτερων γερμανικών εταιριών.

Γερμανία: Φθάνουν στη χώρα τα εμβόλια της Moderna

Εμβόλια της εταιρίας Moderna κατά του κορονοϊού θα παραλάβει σήμερα η Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Τα εμβόλια θα παραληφθούν σε κεντρικό σημείο και αύριο θα κατανεμηθούν στα κρατίδια, προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγησή τους στους πολίτες. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπαν, μιλώντας στο ZDF, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ του εμβολίου της Moderna και αυτού των Biontech/Pfizer, καθώς οι ποσότητες είναι ακόμη περιορισμένες.

Έως το τέλος του α’ τριμήνου ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει παραλάβει δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, οι οποίες θα φθάσουν τα 50 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

Λίγο αργότερα, ερωτηθείς εάν η γερμανική κυβέρνηση καθυστέρησε να παραγγείλει επαρκή ποσότητα εμβολίων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χάνο Κάουτς διευκρίνισε ότι το πρόβλημα για την ώρα οφείλεται στην περιορισμένη παραγωγή και όχι στον αριθμό των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί. «Με την παραγγελία δεν αυξάνεται η παραγωγή», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο κ. Κάουτς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις