Η Kομισιόν ζήτησε από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, όπου προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη έλλειψη προσφοράς του εμβολίου.

Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε και «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα» που κατασχέθηκαν «βρίσκονται υπό εξέταση», δήλωσε σήμερα το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Βελγίου (FAGG).

Ανακοίνωση της υπηρεσίας ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η επίσκεψη δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Γνωστοποιούσε ωστόσο πως η Επιτροπή, που συντονίζει τις παραγγελίες εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε έλεγχο των ροών παραγωγής. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στο Σενέφ, στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο. Λειτουργεί από τον αμερικανικό όμιλο Thermo Fischer Scientific, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη διαχείρισή του στα μέσα Ιανουαρίου από τον γαλλικό όμιλο, που εξειδικεύεται στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τον Novasep.

Η βελγική ρυθμιστική αρχή αρχικά διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να είναι εργοστάσιο της Novasep. Η επιθεώρηση και η εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν επιτόπου αποσκοπούν στο «να διασφαλιστεί ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση εμβολίων οφείλεται πράγματι σε ένα πρόβλημα παραγωγής στον βελγικό εργοστάσιο», υπεργολάβος της AstraZeneca, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκκε.

Ο υπουργός ήταν εκείνος που έδωσε στην FAGG την εντολή επιθεώρησης του εργοστασίου «κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Όπως απαιτείται από τις διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιθεώρηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλες χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», πρόσθεσε ο Βαντενμπρούκκε, αναφερόμενος στη συνεργασία των βελγικών αρχών με «εμπειρογνωμόνες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

El Mundo: Η Ευρωπαϊκή Ένωση φταίει για τις καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιρρίπτει την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, που αναγκάζουν την περιοχή της Μαδρίτης να σταματήσει τους εμβολιασμούς επιπλέον ανθρώπων, ανέφερε η εφημερίδα «El Mundo», επικαλούμενη ένα επίσημο έγγραφο που διέρρευσε.

Καθώς τα αποθέματα μειώνονται και οι νέες μολύνσεις αγγίζουν επίπεδα-ρεκόρ, οι προμήθειες εμβολίων σε όλη τη χώρα απειλούνται και οι Αρχές της πρωτεύουσας και της βόρειας περιοχής, Κανταβρίας, σταμάτησαν να εμβολιάζουν επιπλέον ανθρώπους και επικεντρώνονται στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν λάβει ήδη την πρώτη.

Κατηγορεί την ΕΕ προσχέδιο της κυβέρνησης της Ισπανίας 

Σε ένα προσχέδιο ημερήσιας διάταξης για τη συνάντηση των περιφερειακών επικεφαλής υγείας, η κεντρική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι κατηγορεί τις Βρυξέλλες για τα προβλήματα, ανέφερε η «El Mundo».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και υπογράφει τις συμβάσεις, είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την εξασφάλιση της σωστής εκτέλεσής τους», ανέφερε η κυβέρνηση στο έγγραφο. Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της ΕΕ, που έχει μείνει πίσω συγκριτικά με τη Βρετανία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αντιμετώπισε νέα προβλήματα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και AstraZeneca ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Το «ροκάνισμα» των προμηθειών εμβολίων γίνεται αισθητό σε πολλά μέρη της Ισπανίας. Στο νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης, στις ακτές της Μεσογείου, συνταξιούχοι νοσηλευτές βοηθούν εθελοντικά και εμβολιάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αλλά πλέον επικεντρώνονται αποκλειστικά στη χορήγηση δεύτερων δόσεων.

Εξαντλούνται τα αποθέματα εμβολίων στην Ισπανία

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, Τετάρτη, έδειξαν ότι η Ισπανία είχε χορηγήσει περίπου 1,4 εκατ. δόσεις, περίπου το 78% των αποθεμάτων της. Επίσημη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS) έδειξε ότι το ποσοστό των Ισπανών που επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού αυξήθηκε σε σχεδόν 73% από περίπου 40% τον περασμένο μήνα.

Μετά τη διάγνωση περισσότερων από 740.000 κρουσμάτων κατά τη διάρκεια μιας αύξησης-ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ο σωρευτικός αριθμός λοιμώξεων στην Ισπανία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 2,7 εκατομμύρια και ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά τις 57.000.

Η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον κλάδο του ΠΟΥ που είναι αρμόδιος για την Ευρώπη, δήλωσε ότι οι νέες μολύνσεις στη χώρα έχουν αρχίσουν να σταθεροποιούνται. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα μετατραπεί σε μια σταδιακή πτώση τις επόμενες εβδομάδες», είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις