Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεντ, ζητώντας από τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

Σημειώνει μάλιστα ότι η AstraZeneca δεν έχει δώσει εύλογες εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις, ενώ τονίζει ότι είναι σημαντικό να δημοσιευθεί το συμβόλαιο καθώς και ότι επιθυμεί αυτό να γίνει σήμερα.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απόλυτα σαφές», δήλωσε, ζητώντας διαφάνεια από την εταιρεία καθώς και αξιόπιστο σχεδιασμό.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. κινείται προς άμεση υιοθέτηση, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, του μηχανισμού διαφάνειας για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς παρατείνεται το αδιέξοδο με τις δόσεις που αναμένει από την AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, νέες ρωγμές στην κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά και βαρύ πλήγμα στην εταιρεία, προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών –παραμονές της σημερινής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων– να συστήσει το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο για τις ηλικίες 18-64 ετών.

Αίτημα για επιθεώρηση της παραγωγής στο Βέλγιο

Παράλληλα, η Κομισιόν έχει ζητήσει από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή των εμβολίων της AstraZeneca σε εργοστάσιο του Βελγίου.

Η βελγική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Φάρμακα και τα Υγειονομικά Προϊόντα δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκτελεστική αρχή της Ε.Ε., η οποία έχει συντονίσει τις παραγγελίες των εμβολίων, έχει ζητήσει επιθεώρηση των προβλημάτων στη διαδικασία παραγωγής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις