Διαφορετικό θα είναι το κλίμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία από εδώ και στο εξής. Οι καλές «σχέσεις» και οι «φιλίες» Τραμπ-Πούτιν ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η νέα προεδρία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν αλλάζει το σκηνικό και στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Μόσχα. «Είπα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Πούτιν, με τρόπο πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό μου, ότι ο καιρός οι ΗΠΑ υποχωρούσαν μπροστά στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας … έχει παρέλθει» δήλωσε ο πλανητάρχης.

Ο Τζο Μπάιντεν θέλησε να τονίσει «με το καλημέρα» ότι δεν θα λειτουργήσει όπως ο προκάτοχός του, απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του και την Αμερικανική κοινωνία. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικά εικοσιτετράωρα Ρωσία και ΗΠΑ υπέγραψαν την επέκταση της συνθήκης NEW START για πέντε ακόμη χρόνια, η οποία περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών των δύο χωρών και λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι στο ραντεβού απέναντι στην προώθηση του αυταρχισμού”, είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος “στην πρόθεση της Ρωσίας να αποδυναμώσει τη δημοκρατία μας», ενώ αναφερόμενος στην ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, στις κυβερνοεπιθέσεις και στους δηλητηριασμούς των πολιτών της, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά προχώρησε σε σειρά προειδοποιήσεων αναφερόμενος συγκεκριμένα στη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ναβάλνι. “Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει υψηλό τίμημα και να υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας. Και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί απέναντι στη Ρωσία αν συνεργασθούμε σε σύμπραξη με τους εταίρους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Για την ώρα δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Το Κρεμλίνο επέκρινε την στάση του νέου Αμερικανού προέδρου κάνοντας λόγο για «πολύ επιθετικές και μη εποικοδομητικές» δηλώσεις. Ωστόσ ο Ρώσος εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι ελπίζει πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει μια βάση για συνεργασία, παρά τον μεγάλο όγκο διαφωνιών και διαφορών σε ζητήματα-κλειδί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις