Τις  προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καταδίκασε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Ο κ. Μπλίνκεν επέκρινε την επιθετική στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ενώ υπογράμμισε πως οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε συνδυασμό με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, αθετούν τις δεσμεύσεις της Άγκυρας προς τους νατοϊκούς της συμμάχους.

«Παρακολουθούμε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο και κυρίως πιο πρόσφατα, από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση, ορισμένες από τις ενέργειες που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα από την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη συνέχεια της ομιλίας του σημείωσε «Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να ορθώσουν ανάστημα και να εμπλακούν στην προώθηση της σταθερότητας, της κυριαρχίας και της εδαφική ακεραιότητας όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο. Και να επιμείνουμε ότι τυχόν διαφορές που θα προκύψουν θα επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά, όχι μέσω προκλητικών ενεργειών. Έχουμε καταδικάσει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχου του ΝΑΤΟ στο θέμα των S-400 και περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου».

Όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι μια ατζέντα την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι έχει ασχοληθεί προσωπικά στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες θέσεις των ΗΠΑ που στηρίζουν μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτουν μια λύση στη βάση δύο κρατών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις