Σειρά ευρωπαϊκών πόλεων τιμούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, φωτίζοντας συμβολικά κτίρια με τα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας.

Λίβανος

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στον Λίβανο ανακοίνωσε ότι αύριο, Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, στις 19:00 θα φωτίσει το Μουσείο Nicolas Ibrahim Sursock στη Βηρυτό.

«Η σημαντική αυτή επέτειος για την Ελλάδα και τους Έλληνες συμπίπτει επίσης, με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού που αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των δυο φιλικών χωρών» αναφέρει η Πρεσβεία.

Το Μουσείο Nicolas Ibrahim Sursock είναι ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης στο κέντρο της Βηρυτού, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1961, με αποστολή να συλλέγει, να συντηρεί και να εκθέτει τοπική και διεθνή τέχνη.

Ήταν κατοικία του Λιβανέζου συλλέκτη Nicolas Sursock ο οποίος αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης και προώθησης της τέχνης στον Λίβανο καθώς και την ανάγκη θεσμικής υποστήριξης των καλλιτεχνών, άφησε το αρχοντικό του στους πολίτες του Λιβάνου ως μουσείο τέχνης μετά το θάνατό του το 1952.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου του Μουσείου, που χτίστηκε το 1912, είναι χαρακτηριστική για την εποχή της και συνδέει βενετσιάνικα και οθωμανικά στοιχεία. Το Μουσείο Sursock, το οποίο ανήκει στα ιστορικά κτίρια της πόλης, υπέστη σημαντική ζημιά από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στον λιμένα Βηρυτού και τα έργα αποκατάστασής του βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Λονδίνο

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση συμμετέχει και η ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Σε δελτίο Τύπου επισημαίνει τους ιδιαίτερους δεσμούς «που μας συνδέουν με το Ηνωμένο Βασίλειο, η συνδρομή του οποίου ήταν καθοριστική για την έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα».

«Ανήμερα την 25η Μαρτίου θα προβληθεί εορταστικό βίντεο, που περιλαμβάνει μηνύματα από εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, η συγγραφέας Victoria Hislop, ο καλλιτέχνης Stephen Fry και η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith.

Η ελληνική Πρεσβεία έχει ετοιμάσει ένα βίντεο υπό τον τίτλο “21 Quotes for 21”, στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου, της ομογένειας και του ακαδημαϊκού χώρου. Ο κάθε συμμετέχων αναφέρεται σε ένα σημαντικό πρόσωπο ή γεγονός του απελευθερωτικού αγώνα, συνθέτοντας έτσι την εικόνα της Επανάστασης του 1821.

Τέλος, θα προβληθεί ρεσιτάλ με έργα των Tchaikovsky και Brahms, με συμμετοχή της Μαρίας Ισμήνης Αναστασιάδου στο βιολί και της Teresa de la Escalera Calderón στο πιάνο».

Βέλγιο

Στα γαλανόλευκα θα ντυθεί αύριο, Πέμπτη 25η Μαρτίου, το δημαρχείο των Βρυξελλών στην κεντρική πλατεία της πόλης, Grand Place, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το εμβληματικό Hotel de Ville θα φωταγωγηθεί με τη δύση του ήλιου.

Επίσης, το Manneken Pis («αγοράκι που ουρεί» στα ολλανδικά) που βρίσκεται κοντά στη διάσημη πλατεία των Βρυξελλών θα ντυθεί με στολή εύζωνα. Την είδηση έδωσε η ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, με σχετική εικόνα:

«Στις 25 Μαρτίου στις 11.00, το γνωστό άγαλμα των Βρυξελλών #MannekenPis θα ντυθεί με στολή εύζωνα για να τιμηθεί η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η τελετή θα γίνει με την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο κ. Διονύσιου Καλαμβρέζου #Greece1821», έγραψε η ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

Γερμανία

Στα χρώματα της γαλανόλευκης θα φωταγωγηθούν εμβληματικά κτίρια της Γερμανίας, προς τιμήν της 200ής επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στο Μόναχο θα φωταγωγηθούν τα Προπύλαια, που χτίστηκαν από τον Λουδοβίκο Α’ ως Μνημείο για την Ελληνική Επανάσταση και ως σύμβολο φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας και ο Ολυμπιακός Πύργος που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

Στο Αμβούργο γαλανόλευκο θα γίνει το Μουσείο Πολιτισμού και Τέχνης του Κόσμου, ένα από τα μεγαλύτερα εθνολογικά μουσεία της Ευρώπης, ενώ στο Ντίσελντορφ θα φωταγωγηθεί στα εθνικά χρώματα της Ελλάδας ο Πύργος του Ρήνου, το υψηλότερο σημείο της πόλης, στα 240 μέτρα.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται από την Ελληνική Πρεσβεία και τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στην Γερμανία, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και με την συνδρομή της ελληνικής ομογένειας. Η εορταστική φωταγώγηση θα καλυφθεί με αναρτήσεις της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με hashtag: #Griechenland2021.

Ο δήμαρχος του Ντύσσελντορφ υψώνει τη γαλανόλευκη στα 240 μέτρα

Το ψηλότερο σημείο της πόλης θα φωταγωγηθεί με τα εθνικά χρώματα με έγκριση του νέου δημάρχου του Ντύσσελντορφ Στέφαν Κέλερ.

Για τουλάχιστον 3 ώρες θα πραγματοποιηθεί ένα lazer show το οποίο θα αποτυπώνει τα «200 χρόνια Ελλάδα» στα γερμανικά μαζί με μια σειρά από φωτορρυθμικούς σχηματισμούς οι οποίοι θα απεικονίζουν όλα τα σύμβολα της επανάστασης. Ορατά από όλα τα σημεία του Ντύσσελντορφ θα είναι μεταξύ άλλων όλες οι ελληνικές σημαίες και η σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας.

«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο Ντύσσελντορφ. Το περιμένουν με ανυπομονησία τόσο οι Έλληνες που ζουν εδώ όσο και οι Γερμανοί Φιλέλληνες που είναι πολλοί στο κρατίδιό μας. Κοιτάμε ψηλά, είμαστε πολλοί και γινόμαστε ορατοί» δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ, Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Ενδεικτικό είναι ότι από τους περίπου 700.000 Έλληνες που ζουν στη Γερμανία, οι 200.000 κατοικούν στο κρατίδιο της Ρηνανίας -Βεστφαλίας. Ο Πύργος του Ρήνου (Rheinturm) έχει ύψος 240,5 μ. και είναι το ψηλότερο κτίριο του Ντύσσελντορφ και αποτελεί σημείο κατατεθέν της πόλης.

Εκτενές αφιερώματα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση φιλοξένησαν μεταξύ άλλων αρκετά Γερμανικά ΜΜΕ. Με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες!» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, του Μονάχου εξιστορεί το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, με τις ευλογίες της Εκκλησίας από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Ποιες χώρες δέχθηκαν να φωταγωγηθούν με τα ελληνικά χρώματα

Η Πολωνία δέχτηκε να φωταγωγηθεί εμβληματικό κτήριο της Βαρσοβίας. Ο Έλληνας πρέσβης εκεί Μιχαήλ Ευστράτιος Δαρατζίκης ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ότι «υπέβαλα ιδέα φωταγωγήσεως εμφόρτου Ιστορίας και συμβολισμού Προεδρικού Μεγάρου (πρόσοψη)». Συνεχίζει, μάλιστα, ενημερώνοντας, ότι αξιωματούχος της προεδρίας, ζήτησε να μάθει ένα κεντρικό σύνθημα, το μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πρέσβης πρότεινε το σύνθημα «για τη δική μας και τη δική σας ελευθερία». Αυτό είπε ο Πολωνός ιατρός Αλεξάντερ Κουζάνσκι που ήρθε στην Ελλάδα και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Ο Καναδάς ανήκει στις χώρες που ανταποκρίθηκαν, σπεύδοντας να τιμήσει την Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα που ζει εκεί. Στο δημαρχείο του Βανκούβερ κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία. Ο Δήμος της πόλης έχει υψώσει ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 56 σημαίες για την ιστορική επέτειο. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, φέτος οι ομογενείς θα συγκεντρωθούν με τα αυτοκίνητά τους στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου. Εκεί θα ξεκινήσει η πρωτότυπη αυτή παρέλαση.
Η Αυστραλία επίσης ανήκει στους ένθερμους υποστηρικτές της Ελλάδας.

Η φημισμένη όπερα του Σιδνεϊ θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας για να τιμηθεί με αυτό τον τρόπο η επέτειος. Την σχετική ανακοίνωση έκανε η πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Στην απόφαση αυτή συνέβαλε καθοριστικά τόσο η ομογενής Γερουσιαστής Σόφη Κότση, όσο και η ελληνική κοινότητα.

Στις ΗΠΑ επίσης λαμβάνει χώρα μία καμπάνια. Το Σαν Φρανσίσκο και η Βοστώνη είναι από τις πόλεις που συμμετέχουν. Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο θα φωτιστεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας από τις 19 μέχρι τις 25 Μαρτίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και έπαρση της σημαίας.

Το εκεί προξενείο και η United Hellenic American Societies της Καλιφόρνια ένωσαν δυνάμεις. Ο πρόεδρός της Τάσος Ζωγράφος δήλωσε ότι «οι Έλληνες και οι φιλέλληνες όλου του κόσμου συνεχίζουν να στέκονται ενωμένοι υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Και άλλα δημόσια κτήρια αναμένεται να φωταγωγηθούν. Yπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, o εκπαιδευτικός οργανισμός College Year in Athens και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση, με τον τίτλο «Η Ελλάδα του 1821 και η Αμερική. Μήνυμα ελευθερίας». Έγκριτος ιστορικός ανέλυσε τις πηγές και τις εκφάνσεις τού αμερικανικού φιλελληνικού κινήματος.

Η Ιρλανδία επίσης θα ανταποκριθεί στο ελληνικό αίτημα. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές και δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, με πράσινο χρώμα φωταγωγήθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο, συμμετέχοντας έτσι στη γιορτή της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου. Πέρυσι, είχε ντυθεί στα πράσινα η Πύλη του Αδριανού.

Στη Ρουμανία η πρέσβυς κ. Γραμματά επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza, όπου λειτουργεί τμήμα Νεοελληνικών σπουδών. Θα φωταγωγηθεί το κτήριο του Πανεπιστημίου με την ελληνική σημαία κατά την εθνική εορτή της Ελλάδας. Στη Φινλανδία, πραγματοποιήθηκε φωταγώγηση του ιστορικού κτηρίου, που είναι η έδρα του πρωθυπουργού και το οποίο βρίσκεται στην κεντρικότερη πλατεία του Ελσίνκι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις