Η χθεσινή τραγωδία στο Ισραήλ έχει προκαλέσει ανείπωτη θλίψη διεθνώς. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 45 ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 150, εκ των οποίων 5 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και 18 σε σοβαρή. Η τραγωδία συνέβη όταν ποδοπατήθηκε το πλήθος των Χασισδιστών Εβραίων που είχε συγκεντρωθεί στο όρος Μερίν στο Βόρειο Ισράλητη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ

Ωστόσο, πίσω από αυτή την τραγωδία κρύβεται κάτι πολύ σημαντικό. Ο βηματισμός. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως οι στρατιώτες δεν κάνουν ποτέ βήμα πίσω όταν περπατούν πάνω σε γέφυρα, εν είδει παρέλασης. Ο λόγος; Ο περίφημος «συντονισμός» που μπορεί να οδηγήσει σε κούνημα της γέφυρας, ακόμα και σε κατάρρευση.

Ουσιαστικά, όπως μπορείτε να δείτε από το βίντεο, το πλήθος τρομοκρατημένο κάνει βήματα προς τα πίσω, με αποτέλεσμα η εξέδρα να καταρρεύσει και όλο αυτό να πάρει διαστάσεις τραγωδίας.

Το συγχρονισμένο βήμα και ο συντονισμός

Πίσω στο 1831, η ιστορία αναφέρει ένα αγγλικό στρατιωτικό τμήμα να περνά πάνω από τη γέφυρα Broughton και να περπατά με συγχρονισμένο βήμα, κάνοντας παρέλαση. Η γέφυρα δεν άντεξε… τον συντονισμό και κατέρρευσε με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να βρεθούν στο ποτάμι.

Τι είναι όμως ο συντονισμός; Κάθε αντικείμενο, ακόμα και πολύ συμπαγείς κατασκευές όπως κτήρια και γέφυρες ταλαντώνεται σε με μία συχνότητα (ιδιοσυχνότητα). Αν ένας διεγέρτης ταλαντώνεται με την ίδια συχνότητα τότε τα δύο σώματα συντονίζονται, δηλαδή ταλαντώνονται στην ίδια συχνότητα με αποτέλεσμα το πλάτος της ταλάντωσης να μεγιστοποιείται.

Έτσι το συγκεκριμένο παράδειγμα της γέφυρας, όταν το βήμα; των στρατιωτών συντονιστεί με την ιδιοσυχνότητα της γέφυρας τότε αυτή θα πάλλεται σε ένα μέγιστο πλάτος, το οποίο αν ξεπερνά τις κατασκευαστικές προδιαγραφές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην κατάρρευση της γέφυρας.

Ένα ανάλογο παράδειγμα είναι ένα γυάλινο ποτήρι που σπάει με ήχο συγκεκριμένης συχνότητας ή παράθυρα σπιτιών που επίσης σπάει από τη χαμηλή διέλευση ενός υπερηχητικού πολεμικού αεροσκάφους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις