Στρατιωτική παγίδα φαίνεται πως έστησαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στους μαχητές της Χαμάς το βράδυ της Πέμπτης, όταν και διέρρευσε εσκεμμένα ότι ο στρατός της χώρας ξεκινά χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαιώνοντας έτσι το γνωστό ρητό πως «το πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια».

Ήταν γύρω στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) όταν ο στρατός του Ισραήλ συγκέντρωνε δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα. Λίγες στιγμές πιο πριν, δηλώσεις αξιωματικών του ισραηλινού στρατού άφηναν να εννοηθεί πως μια χερσαία επιχείρηση ήταν μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν το ένοπλο τμήμα της Χαμάς που έστελνε σωρεία από ρουκέτες προς τα ισραηλινά εδάφη.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέπτυξε χθες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Jerusalem Post, o πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέβαλε και εκείνος στο αφήγημα που θα εξέθετε τους αντιπάλους το βράδυ της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε πως η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ενέργειες από πλευράς Ισραήλ θα κλιμακώνονταν.

Το ψεύτικο «τιτίβισμα» που δημιούργησε την εντύπωση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ

Ο επίσημος λογαριασμός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ανάρτησε λίγο αργότερα ένα tweet στο οποίο έγραφε στα αγγλικά: «Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιτίθεται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας».
Αμέσως μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και η  Αμερικανική Washington Post, υπέθεσαν πως αυτό ήταν και η απαρχή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με τίτλους που τόνιζαν πως το Ισραήλ εισέβαλε με στρατό από ξηράς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, χερσαία εισβολή δεν υπήρξε ποτέ. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ με ισχυρές δυνάμεις από τα σύνορα κατάφερε να βγάλει από τα περίφημα παλαιστινιακά τούνελ, το αποκαλούμενο και «μετρό της Χαμάς», τους μαχητές που θα έμπαιναν στην πρώτη γραμμή απώθησης των ισραηλινών στρατευμάτων.

Το «δόλωμα» του Ισραήλ για να αποκαλύψει το «μετρό της Χαμάς»

Τα τούνελ αυτά είναι ένα υπόγειο δίκτυο με διασταυρούμενες σήραγγες που επιτρέπουν στο ένοπλο τμήμα της Χαμάς να αποθηκεύει οπλισμό και να κινείται στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Όπως φαίνεται δημιουργήθηκαν μετά τα γεγονότα του 2014 και την πολεμική σύρραξη Παλαιστίνης και Ισραήλ τότε. Η Χαμάς διέταξε τους μαχητές της να εξέλθουν από τις σήραγγες με αποτέλεσμα οι θέσεις τους να αποκαλυφθούν στον στρατό του Ισραήλ που ξεκίνησε μια ανηλεή επίθεση από αέρος, καθώς και με βαρύ οπλισμό από τα σύνορα. Επί 40 λεπτά, τα μαχητικά του Ισραήλ βομβάρδιζαν τις θέσεις των μαχητών της Χαμάς καταφέροντας σημαντικό πλήγμα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, στους αντιπάλους τους. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ενόπλων της Χαμάς που έχασαν τη ζωή τους από τους συγκεκριμένους βομβαρδισμούς.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, το tweet και όλη η επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς Ισραήλ να ήταν σκόπιμη, παρότι μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει στρατιώτες του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις