Λουκασένκο και Πούτιν συναντώνται σήμερα, Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της θύελλας που έχει προκαλέσει η πειρατεία στο αεροσκάφος της RyanAir από το καθεστώς της Λευκορωσίας, που έχει οδηγήσει στη λήψη σειράς μέτρων που προκαλούν τη διεθνή απομόνωση του Μινσκ, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) διεξάγει έρευνα για την λευκορωσική ενέργεια.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο θα γίνει δεκτός στην θερινή κατοικία του Ρώσου προέδρου επισήμως για να συζητήσουν την «ολοκλήρωση» ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τους και «κοινά, κυρίως οικονομικά, σχέδια», όπως τουλάχιστον αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Αν και ο τόνος δόθηκε από τον Σεργκέι Λαβρόφ που προειδοποίησε τη Δύση «να σταματήσει να δαιμονοποιεί όσους δεν της αρέσουν» και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του λευκορωσικού καθεστώτος για την απόλυτη νομιμότητα της εκτροπής της πορείας του αεροσκάφους της RyanAir λόγω απειλής για βόμβα, ο απρόβλεπτος Λουκασένκο παραμένει ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την Μόσχα, ένας αναξιόπιστος και προβληματικός σύμμαχος.

Το Μινσκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από την Ρωσία, καθώς οφείλει μεγάλος μέρος του εισοδήματός του στη γεωγραφική του θέση ως ζώνης διέλευσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκμεταλλευόμενος αυτήν ακριβώς τη γεωγραφική θέση, ο Λουκασένκο ελίσσεται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση, πότε στρεφόμενος προς τη Μόσχα και άλλοτε καλλιεργώντας τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Στην παρούσα κρίση, η Ρωσία σπεύδει σε βοήθεια της Λευκορωσίας, αλλά δεν είναι προφανές ότι τα συμφέροντά τους συγκλίνουν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είναι ίσως αδιάφορος απέναντι στις απειλές των Βρυξελλών για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά του Μινσκ, οι οποίες πιθανόν να πλήξουν τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας.

Η Μόσχα επιδιώκει την επέκταση της ρωσικής ζώνης επιρροής στη Λευκορωσία μέσω του μακρόπνοου σχεδίου της ένωσης των δύο χωρών. Όμως, οι διαθέσεις του Αλεξάντρ Λουκασένκο, που έχει επενδύσει στην επιβολή σιδηράς πυγμής για την επιβίωσή του, δεν είναι απαραίτητα ευνοϊκές απέναντι σε ένα σχέδιο που θα υπονόμευε την εξουσία του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις