Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δύο ηγέτες βρέθηκαν τετ α τετ για περίπου 45 λεπτά.

«Είχαμε μία καλή και εποικοδομητική συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, με το πέρας της συνάντησης.

Όπως ήταν γνωστό εξαρχής, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν οι S-400, οι εξελίξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη καθώς και η έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς ήταν προγραμματισμένη για τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), αλλά ενώ ήταν σε εξέλιξη το ραντεβού Ερντογάν – Μητσοτάκη, έγινε γνωστό πως θα μετατεθεί μία ώρα αργότερα.

Συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στις 16 Ιουνίου στην Γενεύη

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, εν όψει της συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πως δεν επιδιώκει «τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσει αν η Ρωσία συνεχίσει τις επιβλαβείς δραστηριότητές της και δεν θα αποτύχει στην υπεράσπιση της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επικείμενη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως θέλει να διερευνήσει αν υπάρχει πεδίο συνεργασίας, ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντα των χωρών και του κόσμου γενικότερα. «Είναι έξυπνος, είναι σκληρός και βρίσκω πως είναι -όπως λέγαμε όταν έπαιζα μπάλα- ένας άξιος αντίπαλος», είπε χαρακτηριστικά για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα ξεκαθαρίσω στον πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε αν το επιθυμεί. Αν επιλέξει να μην συνεργαστεί και ενεργεί όπως και στο παρελθόν, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές του». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «όλοι ηγέτες με ευχαρίστησαν σήμερα» για τη συνάντηση που πρόκειται να έχει με τον Πούτιν την Τετάρτη στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις