Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στις Αμερικανορωσικές σχέσεις, το απόγευμα της Τετάρτης 16/6. Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν συμφώνησαν να υπάρχει ανοικτός ο δίαυλος της επικοινωνίας αναμεσά τους και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες που θα αφορούν τον έλεγχο των εξοπλισμών και την κυβερνοασφάλεια.

Παρόλα αυτά, οι δύο πλευρές πέρα από το γεγονός ότι «συμφώνησαν πως διαφωνούν σε πολλά», κατέγραψαν επίσης μικρά κέρδη, στην πρώτη συνάντησή τους, την οποία και οι δύο χαρακτήρισαν περισσότερο «ρεαλιστική» παρά φιλική.

Η Σύνοδος Κορυφής που διεξήχθη στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης διήρκησε περίπου τρεις ώρες –λιγότερο απ’ όσο ανέμεναν οι σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν– με τον Αμερικανό ηγέτη να δηλώνει στη συνέχεια ότι ήταν έντονες και λεπτομερείς και ότι «δεν χρειαζόταν να δαπανήσουμε περισσότερο χρόνο συζητώντας».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές μετά τις συνεντεύξεις Τύπου ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή έδειξε ότι είναι σε θέση να κάνουν πρόοδο στους κοινούς τους στόχους, ακόμη και σε περιόδους έντασης.

Στην ανακοίνωση αυτή επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μείωση των κινδύνων, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη παράταση της ισχύος της Συνθήκης New START. «Σήμερα, επαναβεβαιώσαμε την αρχή ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει», πρόσθεσαν.

ΗΠΑ και Ρωσία θα ξεκινήσουν έναν διμερή Διάλογο για τη Στρατηγική Σταθερότητα, ώστε να θέσουν τα θεμέλια για τη μελλοντική λήψη μέτρων για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μείωση των κινδύνων.

Ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο γενικότερος τόνος ήταν «θετικός» αλλά ότι προειδοποίησε τον Πούτιν να μην παρεμβαίνει η Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές. «Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου.

«Πιστεύω ότι το τελευταίοι πράγμα που θέλει τώρα (ο Πούτιν) είναι ένας Ψυχρός Πόλεμος», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και είπε ότι εξήγησε στον Πούτιν πως «ορισμένες κρίσιμες υποδομές» θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο. Μάλιστα, είπε ότι έδωσε στον Ρώσο ομόλογό του έναν κατάλογο με 16 συγκεκριμένες υποδομές που καλύπτουν από τον τομέα της ενέργειας μέχρι τα συστήματα μεταφοράς του νερού. «Του επισήμανα ότι έχουμε σημαντικές ικανότητες στα κυβερνοσυστήματα και το γνωρίζει. Αν η Ρωσία παραβιάσει ορισμένους θεμελιώδεις κανόνες, θα απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον αποδίδει στη Μόσχα ή σε χάκερ που εδρεύουν στη Ρωσία τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως στις SolarWinds, Colonial Pipeline και JBS. Η Ρωσία από την πλευρά της το διαψεύδει και με τη σειρά της κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της, στηρίζοντας την αντιπολίτευση ή χρηματοδοτώντας μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

Γελοίες οι συγκρίσεις Πούτιν για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ρωσία-ΗΠΑ

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «γελοίες» τις συγκρίσεις που έκανε ο Πούτιν μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο ομόλογός του, στη δική του συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο ομόλογός του εξισώνει λανθασμένα την επίθεση «των εγκληματιών» στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, στις 6 Ιανουαρίου, με τις ειρηνικές διαδηλώσεις ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία. «Είναι άλλο πράγμα οι πραγματικοί εγκληματίες να σπάνε τον κλοιό ασφαλείας, να μπαίνουν δια της βίας στο Καπιτώλιο και να σκοτώνουν έναν αστυνομικό και άλλο να διαδηλώνουν οι άνθρωποι κοντά στο Καπιτώλιο λέγοντας ότι δεν τους αφήνουν να μιλήσουν ελεύθερα», σχολίασε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή «είναι στο DNA της χώρας του» να το πράττει, ενώ μίλησε στον Πούτιν και για την τύχη των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές. Νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε για την καταστολή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία ο Πούτιν είπε ότι δεν θέλει ταραχές ή ένα κίνημα παρόμοιο με το Black Lives Matter στη χώρα του. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «γελοία» τη σύγκριση αυτή.

Ο Μπάιντεν είχε ήδη αποχωρήσει από το πόντιουμ, αλλά επέστρεψε για να διορθώσει εμφατικά έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε γιατί είναι «σίγουρος» ότι ο Πούτιν θα αλλάξει στάση. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά του», υπογράμμισε.

«Η Ρωσία είναι σε πολύ δύσκολη θέση, την στριμώχνει η Κίνα»

Λίγο αργότερα, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η Ρωσία βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη θέση» και θέλει να παραμείνει στο προσκήνιο, εξηγώντας για ποιον λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως να θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και με άλλες χώρες.

«Η Ρωσία είναι σε μια πολύ, πολύ δύσκολη θέση αυτήν την ώρα. Την στριμώχνει η Κίνα. Θέλει απεγνωσμένα να παραμείνει μεγάλη δύναμη», είπε, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντούσε σε ερωτήσεις για τον λόγο για τον οποίο η Μόσχα θα ήθελε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.

Πούτιν: Εποικοδομητική συζήτηση, αλλά δεν έχω αυταπάτες

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι στις συνομιλίες δεν υπήρχε καμία εχθρότητα και ότι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, αντίστοιχα.

Ο Πούτιν είπε ότι «η συνομιλία ήταν αρκετά εποικοδομητική» και ότι «για μια ακόμη φορά πείσθηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος».

«Είναι καθ’ όλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά, κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πούτιν: Δεν με προσκάλεσε στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν, ούτε εγώ εκείνον στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν έναν εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν. Ακόμη, δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν ούτε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στον Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ναβάλνι ήθελε να συλληφθεί, όταν, όντας καταζητούμενος, ήρθε στη Ρωσία. Σχετικά με το «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι, που χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική οργάνωση», είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει τη δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «ακροθιγώς», λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό, που είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.

Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών υιοθέτησαν οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα, με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν: Κράτησε μόλις 2 ώρες και 38 λεπτά

Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Βίλα Λε Γκρανζ της Γενεύης, διήρκεσαν μόλις 2 ώρες και 38 λεπτά. Και μάλιστα, παρότι ένα μέρος του χρόνου αυτού αφορούσε το διάλειμμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 18:05 ώρα Ελλάδος.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλειμμα, πριν από την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών.

Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμυνας, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης, για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και τη Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στη συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών, Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

Το απρόοπτο με τους δημοσιογράφους στη Σύνοδο Μπάιντεν-Πούτιν

Η σύνοδος των δύο ηγετών είχε και… απρόοπτα, καθώς κατά τη διάρκεια των πρώτων δηλώσεων επικράτησε χάος με τους Αμερικανούς και Ρώσους δημοσιογράφους.

Ρεπόρτερ φάνηκαν να μπλοκάρουν κάμερες, ενώ άλλοι φώναζαν, με συνέπεια τα όσα έλεγαν Μπάιντεν και Πούτιν να ακούγονται μετά βίας.

Η Anita Kumar του Politico, που βρισκόταν εκεί, περιέγραψε «την πιο χαοτική διαμάχη ΜΜΕ που έχει δει σε προεδρική συνάντηση εδώ και εννέα χρόνια».

«Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν και φώναζαν ο ένας στον άλλον για να κινηθούν, αλλά κανείς δεν το έκανε… Και οι δύο πρόεδροι παρακολουθούσαν και άκουγαν τα ΜΜΕ. Εμφανίστηκαν να διασκεδάζουν τη στιγμή. Σε ένα σημείο, ο Μπάιντεν έσκυψε και μίλησε στη διερμηνέα και χαμογέλασε», πρόσθεσε η ανταποκρίτρια του Politico.

Μερικά λεπτά μετά, η Kumar έγραψε ότι η ρωσική ασφάλεια τράβηξε το κόκκινο σχοινί που χώριζε Τύπο και προέδρους, με την κατάσταση να ξεφεύγει.

«Η ρωσική ασφάλεια φώναζε στους δημοσιογράφους και άρχισε να τους σπρώχνει. Δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φώναζαν ότι η ρωσική ασφάλεια πρέπει να σταματήσει να μας αγγίζει», ανέφερε η Kumar, προσθέτοντας: «Με έσπρωξαν πολλές φορές, σχεδόν στο έδαφος, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι σκόνταφταν στο σχοινί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις