Ήταν 8 Αυγούστου του 1974, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμά του, λόγω του μεγάλου σκανδάλου του Watergate, το οποίο ταρακούνησε για τα καλά ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Αμερικής. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ισχυριζόταν ότι δεν γνώριζε τίποτα εξαρχής, εν τέλει αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο και να τον αντικαταστήσει ο τότε αντιπρόεδρος, Τζέραλντ Φορντ.

Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, το Νοέμβριο του 1972, είχε επανεκλεγεί με μία από τις πιο σαρωτικές νίκες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Δυστυχώς όμως για εκείνον, οι μηχανισμοί που θα οδηγούσαν στην ταπεινωτική πτώση του από την προεδρία είχαν ήδη μπει σε τροχιά. Στα μέσα Ιουνίου εκείνο του χρόνου πέντε άντρες είχαν συλληφθεί ενώ επιχειρούσαν να διαρρήξουν το αρχηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτιριακό σύμπλεγμα Watergate της Ουάσιγκντον.

Με τη βοήθεια ενός πληροφοριοδότη, μία ομάδα δημοσιογράφων συνέδεσε τους διαρρήκτες με την κυβέρνηση Νίξον και σταδιακά έγινε σαφές πως ο Λευκός Οίκος ήταν άμεσα αναμεμειγμένος σε μία απόπειρα σαμποτάζ της καμπάνιας των Δημοκρατικών. Καθώς άρχισαν να αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες της συγκάλυψης δεν απέμενε σχεδόν η παραμικρή αμφιβολία πως ο Νίξον ήταν συνένοχος.

Το «Smoking Gun» που εκτέλεσε τον Νίξον

«Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν αν ο πρόεδρός τους είναι εγκληματίας» δήλωνε πεισματικά. Όντως ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών πίστευε πως ήταν. Στις 5 Αυγούστου του 1974 δόθηκε στη δημοσιότητα μία κασέτα που έμεινε Γνωστή ως «Smoking Gun» αναγκάζοντας τον Νίξον να παραδεχτεί πως είχε παραπλανήσει τη χώρα σχετικά με το πόσα γνώριζε για την ανάμειξη του Λευκού Οίκου στη διάρρηξη. Πλέον βρισκόταν αναπόφευκτα αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από τη Γερουσία και ήταν βέβαιος πως δεν είχε τις αναγκαίες ψήφους για να διατηρήσει το αξίωμα του.

Με την πολιτική του βάση να έχει καταρρεύσει, στις 8 Αυγούστου ο Νίξον έκανε εξαγγελία από το γραφείο για την πρόθεσή του να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση του στον αντιπρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, πράγμα το οποίο έκανε και επίσημα την επόμενη μέρα. Μετά το σκάνδαλο διατηρούσε την ελπίδα πως η Ιστορία θα τον συγχωρούσε, εστιάζοντας πρωτίστως σε επιτεύγματα του. Σε μία ομιλία του σε φοιτητές είχε πε: «Το έτος 2000 θα βρίσκεστε ακόμα εδώ και τότε θα δούμε ποια θα είναι η αντίληψη για το πρόσωπό μου».

Η Ιστορία δεν τον συγχώρησε μέχρι σήμερα. Ο Ρίτσαρντ Νίξον, παραμένει ο μοναδικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που παραιτήθηκε από το αξίωμά του.

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα, το 1968, ο Ρίτσαρντ Νίξον παίρνει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, στο συνέδριο του Μαϊάμι, με 692 ψήφους έναντι 277 του Νέλσον Ροκφέλερ και 182 του Ρόναλντ Ρήγκαν. Υποψήφιος αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Ελληνοαμερικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ, Σπύρο Άγκνιου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις