Μήνυμα προς τον Αμερικανικό λαό έστειλε από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη 31/8, ο πρόεδρος Μπάιντεν, σχετικά με την οριστική αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και τη λήξη του μακροχρόνιου πολέμου στην περιοχή. Η επιχείρηση εκκένωσης ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 30/8, μια ημέρα νωρίτερα δηλαδή, από ότι ήταν προγραμματισμένη.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης ορίστηκε για να σώσει τις ζωές των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. «Η ουσία είναι ότι το 90% των Αμερικανών που ήθελαν να φύγουν, τα κατάφεραν», είπε χαρακτηριστικά. «Χθες το βράδυ στην Καμπούλ, οι ΗΠΑ έβαλαν ένα τέλος σε 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην αμερικανική ιστορία. Ολοκληρώσαμε μια από τις μεγαλύτερες αερομεταφορές στην ιστορία με περισσότερους από 120.000 ανθρώπους να εκκενώνουν τη χώρα με ασφάλεια».

«Δεν θα πολεμούσαμε για πάντα», τόνισε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν, ενώ υπογράμμισε ότι διαφωνεί με εκείνους που υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα η εκκένωση.

Εν συνεχεία, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η προεδρία του επικοινώνησε 19 φορές με Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν εκεί από τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας στείλει αρκετές προειδοποιήσεις και βοήθεια για να φύγουν.

Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν τον κανονικό τους στόχο πριν από μια δεκαετία, όταν εξόντωσαν τον Οσάμα Μπιν-Λάντεν. Έκτοτε, η απειλή της τρομοκρατίας έχει κάνει μεταστάσεις είπε ο Μπάιντεν, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να την αντιμετωπίζουν, χωρίς όμως να χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις χερσαίες δυνάμεις τους.

Απαντώντας στην κριτική για την απόφασή του να αποσυρθούν οι ένοπλες δυνάμεις από το Αφγανιστάν, είπε ότι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται «πόσα πολλά έχουμε ζητήσει από το 1% των Αμερικανών που φορούν την στρατιωτική σχολή».

Ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών, υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιχείρηση εκκένωσης λέγοντας πως πρόκειται για μια «εξαιρετική επιτυχία» η οποία οφείλεται στην γενναιότητα, την ικανότητα και το θάρρος των Αμερικανών στρατιωτικών και διπλωματών.

Σκληρό μήνυμα προς ISIS: «Δεν έχουμε τελειώσει μαζί σας ακόμη»

Έχοντας δεχθεί έντονη κριτική εντός και εκτός συνόρων, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα στους 13 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους μετά την βομβιστική επίθεση του ISIS. «Τους χρωστάμε σε εκείνους και τις οικογένειές τους μεγάλη ευγνωμοσύνη που δεν μπορούμε ποτέ να ανταποδώσουμε, αλλά δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ» είπε.

Απευθυνόμενος στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ο πλανητάρχης είπε: «Δεν έχουμε τελειώσει μαζί σας ακόμη». Ο Αμερικανός υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα διώξουν «την τρομοκρατία όπου βρίσκεται σήμερα, όχι εκεί που βρισκόταν πριν από δύο δεκαετίες».

Το μήνυμα στους Ταλιμπάν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε ειδικό μήνυμα προς τους Ταλιμπάν, διαμηνύοντας ότι αναμένει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τοςυ, σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια προς άλλες χώρες.

«Στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, συμμετέχουν πάνω από 100 χώρες. Θα εξετάζουμε την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς και τα χερσαίες διαδρομές, ώστε να μπορούν να φεύγουν με ασφάλεια όσοι το επιθυμούν και να αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες του Αφγανιστάν». συνεχείς προσπάθειες στο Αφγανιστάν για την αναφορά του αεροδρομίου καθώς και των χερσαίων διαδρομών, επιτρέποντας τη συνέχιση της αναχώρησης για όσους θέλουν να φύγουν και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες του Αφγανιστάν».

«Οι Ταλιμπάν δεν θα κριθούν μόνο από τα λόγια αλλά και από τις πράξεις τους», στμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις