Άνγκελα Μέρκελ: Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για τα τηλεοπτικά δίκτυα RTL und n-tv καταγράφει ιστορικά χαμηλό ποσοστό για την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη Γερμανία, καθώς παρουσιάζεται με ποσοστό μόλις 19%.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, τρεις εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές, το SPD συγκεντρώνει 25% (Εκλογές 2017: 20,5%), ενώ τα CDU/CSU μόλις 19% (32,9). Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό της Ένωσης σε δημοσκόπηση που αφορά βουλευτικές εκλογές από το 1949, οπότε και ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Πράσινοι θα έπαιρναν 17% (8,9), οι Φιλελεύθεροι 13% (10,7), το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” 11% (12,6), ενώ η Αριστερά 6% (9,2). Τα λοιπά μικρά κόμματα λαμβάνουν συνολικά 9% (5,2). Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 22%, λίγο κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του 2017 (23,8).

Τα πράγματα δεν παρουσιάζονται βελτιωμένα, ούτε γύρω από το θέμα του Καγκελαρίου, για την Ένωση. Η συναίνεση για τον υποψήφιό της Άρμιν Λάσετ μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και πάει στο 9%. Ο υποψήφιος για την Καγκελαρία του SPD, Όλαφ Σολτς, προηγείται κατά πολύ με 30% και η υποψήφια των Πρασίνων, Aναλένα Μπέρμποκ, βρίσκεται στο 15%.

Διαφορετική θα ήταν η εικόνα, αν ήταν υποψήφιος Καγκελάριος ο Πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Mάρκους Ζέντερ. Σ’ αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 38% των ψηφοφόρων θα προτιμούσε αυτόν, και μόνο το 21% τον Σολτς. Μάλιστα, ακόμα και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πατρίδα του Λάσετ, ο Ζέντερ θα προηγείτο με 35%, κατά 21 μονάδες, του Λάσετ.

Άνγκελα Μέρκελ: Βέλη κατά του σοσιαλδημοκράτη Σολτς για τους εμβολιασμούς

Η Μέρκελ σε ομιλία που έδωσε την Τρίτη εκτόξευσε πυρά κατά του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία, Όλαφ Σολτς, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνοντας ότι, με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει ακόμη κι ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός.

Υπενθυμίζεται ότι, ο υποψήφιος του SPD έδωσε στους αντιπάλους του αφορμή για κριτική, όταν, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες του να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί «πειραματικών εμβολίων», δήλωσε:

«Πενήντα εκατομμύρια έχουν τώρα εμβολιαστεί πλήρως. Ήμασταν όλοι τα πειραματόζωα για όποιον περίμενε μέχρι τώρα. Για αυτό και, ως ένας από τα 50 εκατομμύρια, λέω ότι πήγε καλά. Παρακαλώ να συμμετάσχετε!» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις