Τουρκία: Νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κατέγραψε σήμερα η τουρκική λίρα, υποχωρώντας 1% στις 8,9650 λίρες ανά δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα είχε τη χειρότερη επίδοση σήμερα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χάνει την εμπιστοσύνη του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου, πριν περάσουν επτά μήνες από τότε που απέλυσε τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτης.

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, ο Ερντογάν αντικαθιστά τους κεντρικούς τραπεζίτες την τελευταία διετία, προσπαθώντας να επιβάλει την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές, ο Ερντογάν έχει απογοητευτεί ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ερντογάν έχει απολύσει ξαφνικά τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία 2,5 χρόνια λόγω διαφωνίας με την πολιτική που ακολουθούσαν, προκαλώντας αναταραχή στη λίρα και βλάπτοντας την αξιοπιστία και προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της τον περασμένο μήνα στο 18% από 19% παρά την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο 2,5 ετών τον Σεπτέμβριο, στο 19,58%.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η παρέμβαση του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική έχει συμβάλει στην πτώση της λίρας πάνω από 50% τα τρία τελευταία χρόνια, μία περίοδο που ο πληθωρισμός ήταν κατά βάση διψήφιος.

Ο υψηλός πληθωρισμός και η πτώση της λίρας υπονόμευσαν τα εισοδήματα των Τούρκων και έχουν πλήξει δημοσκοπικά τον Ερντογάν με τις εκλογές να πρέπει να γίνουν το αργότερα στα μέσα του 2023.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις