Ταλιμπάν: Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση πως οι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν το ανερχόμενο αστέρι της ομάδας βόλεϊ της Καμπούλ, Mahjabin Hakimi, στις αρχές Οκτωβρίου.

Μάλιστα, δε δίστασαν να αναρτήσουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες του κομμένου κεφαλιού της γυναίκας, οι οποίες και αποτέλεσαν την αφορμή για να μιλήσει δημόσια ο προπονητής της, μέσα από μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στην «Persian Independent».

«Όλες οι γυναίκες αθλήτριες βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι φοβισμένες, απεγνωσμένες. Έχουν αναγκαστεί να το σκάσουν για να ξεφύγουν», είπε μεταξύ άλλων ο προπονητής.

«Το Ισλάμ δεν το επιτρέπει αυτό στις γυναίκες»

Ήδη λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να δείχνουν χωρίς καμία επιφύλαξη το απάνθρωπο πρόσωπό τους, ξεχνώντας όλες τις υποσχέσεις που είχαν δώσει σχετικά με τη θέση των γυναικών στη χώρα.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SBS τόνισε ότι ο αθλητισμός δεν είναι «κατάλληλος ούτε αναγκαίος για τις γυναίκες».

«Δεν νομίζω ότι θα επιτραπεί στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ, διότι δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να παίζουν κρίκετ. Στο κρίκετ μπορεί να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση όπου το πρόσωπο και το σώμα τους δεν θα είναι καλυμμένα. Το Ισλάμ δεν το επιτρέπει αυτό στις γυναίκες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ταλιμπάν: Χτύπησαν δημοσιογράφους για να μην καλύψουν διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ

Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν χτύπησαν αρκετούς δημοσιογράφους προκειμένου να τους εμποδίσουν να καλύψουν μια διαδήλωση γυναικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, στο κέντρο της Καμπούλ.

Μια ομάδα είκοσι γυναικών κατάφερε να διαδηλώσει στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας επί περισσότερο από μιάμιση ώρα για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να μορφώνονται και να εργάζονται χωρίς να συλληφθούν ή να τους χτυπήσουν οι Ταλιμπάν που ήταν παρόντες στο σημείο.

Ντυμένες με πολύχρωμα μαντίλια, παλτό και παντελόνια οι διαδηλώτριες φώναζαν «ανεργία, φτώχεια, πείνα» και «θέλουμε να εργαστούμε» και ζητούσαν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για τα κορίτσια.

Οι διαδηλώτριες, τις οποίες είχαν περικυκλώσει οι δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν, κρατούσαν κόλλες χαρτιού Α4 όπου είχαν γράψει «δεν έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε».

Η προηγούμενη διαδήλωση γυναικών στο Αφγανιστάν, που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είχε διαλυθεί από τους Ταλιμπάν λίγα λεπτά μετά την έναρξή της.

Στη σημερινή διαδήλωση οι Ταλιμπάν εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν τις γυναίκες, να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τη διαμαρτυρία τους.

Ένας από τους δημοσιογράφους που ήταν παρών στο σημείο δέχθηκε χτυπήματα από τη λαβή ενός όπλου, ενώ οι Ταλιμπάν άρχισαν να τον κλωτσούν για να απομακρυνθεί από το σημείο και ένας εξ αυτών τον απείλησε.

Κάποιοι από τους Ταλιμπάν κρατούσαν τουφέκια ΑΚ-47 ή Μ-16.

«Κάντε θυσίες, πολεμήστε για τα δικαιώματά σας»

Οι γυναίκες δεν δέχθηκαν σωματική επίθεση στη διάρκεια της πορείας τους, όμως οι Ταλιμπάν προσπάθησαν επανειλημμένα να διακόψουν τη διαμαρτυρία τους, αν και δεν προχώρησαν σε συλλήψεις.

Τελικά οι γυναίκες αποφάσισαν μόνες τους να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, δήλωσε μία από τις διοργανώτριες στο AFP.

«Αυτή είναι η κατάσταση: οι Ταλιμπάν δεν σέβονται τίποτα, ούτε τους δημοσιογράφους -ξένους ή ντόπιους–, ούτε τις γυναίκες», κατήγγειλε μία διοργανώτρια της κινητοποίησης, η Ζάχρα Μοχαμάντι.

«Το μήνυμά μου σε όλα τα κορίτσια της χώρας είναι ‘μην φοβάστε τους Ταλιμπάν και ακόμη κι αν η οικογένειά σας δεν σας αφήνει να βγείτε από το σπίτι, μη φοβάστε, βγείτε, ελάτε, κάντε θυσίες, πολεμήστε για τα δικαιώματά σας. Πρέπει να το κάνετε για να αλλάξουν τα πράγματα για την επόμενη γενιά’», τόνισε η ακτιβίστρια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις