Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, αναβάλλει επ΄ αόριστον τις παραιτήσεις του από την πρωθυπουργία της χώρας και της ηγεσίας του κόμματός του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το βράδυ της Τρίτης, στην οποία συμμετείχε ο κ. Ζάεφ, λόγω της δύσκολης και περίπλοκης πολιτικής κατάστασης στη χώρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος του Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου είχε γνωστοποιήσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματός του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τη Δευτέρα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, η οποία θα εξεταστεί από τη Βουλή, σε συνεδρίαση του Σώματος την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.

Ωστόσο η αλλαγή στάσης ενός εκ των βουλευτών αλβανόφωνου κόμματος τοοποίο έχει ταχθεί κατά του κ. Ζάεφ σημαίνει ότι την πρόταση μομφής αναμένεται να υπερψηφίσουν μόνο 60 βουλευτές από τους 120, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 61 ψήφοι. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί και την απόφαση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας να αναβάλει επ’ αόριστον την παραίτησή του.

Πληροφορίες από τα Σκόπια επίσης κάνουν λόγο για προσέγγιση άλλων πιθανών υποψηφίων για την πρωθυπουργία σε περίπτωση αποχώρησης Ζάεφ, αλλά χωρίς επιτυχία, ειδικά στο θέμα της συναίνεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις