ΤουρκίαΜε χρήση δακρυγόνων διέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη διαδήλωση κατά της έμφυλης βίας και της «πανδημίας» γυναικοκτονιών στην Τουρκία, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Θα μαχόμαστε μέχρι να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε», απαιτώντας από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «επιστρέψει» στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών έναντι της βίας.

Η Τουρκία εγκατέλειψε επίσημα τον Ιούλιο τη διεθνή Σύμβαση, με τους συντηρητικούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να υποστηρίζουν ότι απειλεί την παραδοσιακή δομή της οικογένειας.

Σε άλλα πανό, μπορούσε να διαβάσει κανείς συνθήματα όπως: «Μην σιωπάτε μπροστά στη βία των ανδρών» και «Κρατήστε την ηθική, αλλά επιστρέψτε μας τις ζωές μας», όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Το πλήθος των συμμετεχόντων θέλησε στη συνέχεια να κάνει πορεία στην οδό Ιστικλάλ. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν τα αστυνομικά κιγκλιδώματα, με την αστυνομία να απαντά με τη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος

Συνολικά 345 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τις αρχές του έτους στην Τουρκία, σύμφωνα με την πλατφόρμα We Will Stop Feminicide. Το 2010 ο αριθμός αυτός ήταν 410.

Ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι γυναίκες νιώθουν μεγαλύτερο κίνδυνο και λιγότερο προστατευμένες από τότε που η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις