Μετάλλαξη Όμικρον: Με μια νέα πρόκληση βρίσκεται αντιμέτωπη η υφήλιος, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε «Όμικρον». Πρόκειται για μία νέα μετάλλαξη της Covid 19, της παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα). Όσοι πάντως μιλούσαν για την ανάγκη να ανοίξουν οι πατέντες των εμβολίων για όλες τις χώρες αυτή τη στιγμή δικαιώνονται δεδομένο ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Αφρική δεν ξεπερνά το 6,5% Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ιός να διασπείρεται και να μεταλλάσσεται όπως αποδεικνύεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ήδη, πολλά κράτη υιοθετούν αυστηρά μέτρα έναντι χωρών της Αφρικής, όπου εμφανίστηκε το νέο ιικό στέλεχος σε μια προσπάθεια να ανακοπεί ένα νέο και ίσως πιο ανησυχητικό – κατά τον ΠΟΥ – κύμα του κορονοϊού.

Αναστολή ταξιδιών από τη Νότια Αφρική αποφάσισε η Ένωση

Υπό το πρίσμα αυτό, οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή στην προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική όπου εντοπίστηκε η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη Μποτσουάνα.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής έκανε γνωστή νωρίτερα σήμερα, μέσω Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

Της ανάρτησης Φον ντερ Λάιεν είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις χωρών όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ισραήλ ότι σκοπεύουν να περιορίσουν τις πτήσεις τους από νοτιοαφρικανικές χώρες εξαιτίας της ανησυχίας για περαιτέρω μετάδοση της ανησυχητικής μετάλλαξης.

Η Ισπανία σταματά τις πτήσεις

Επίσης η Ισπανία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, ενώ η Γερμανία αποφάσισε να κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα πηγή του υπουργείου Υγείας που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

Ταξιδιωτικούς περιορισμούς από χώρες της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσαν επίσης, Κύπρος και Ελβετία.

ΗΠΑ και Καναδάς κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από την Αφρική

«Μπλόκο» στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής, εξαιτίας της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον της Covid-19 ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ο Καναδάς.

Η άφιξη στο αμερικανικό έδαφος θα απαγορεύεται από τη Δευτέρα στους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, δήλωσε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Αυτό το μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, υπό το φως της νέας παραλλαγής της Covid-19 που κυκλοφορεί στη νότια Αφρική», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα η νέα παραλλαγή που μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με τις χώρες – μέλη να αποφασίζουν την προσωρινή διακοπή των ταξιδίων από τις χώρες της Νότιας Αφρικής.

Ο ΠΟΥ ονόμασε τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο ΠΟΥ από την πλευρά του, εκφράζοντας και το μέγεθος ανησυχίας, έδωσε στην παραλλαγή B.1.1.529 την ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Οι αποφάσεις στην Ελλάδα για τη «μετάλλαξη Μποτσουάνα»

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το ελληνικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ.

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις