Στην εκτόξευση τουλάχιστον δύο βαλλιστικών πυραύλων προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα μόλις μερικές ώρες αφού αντέδρασε οργισμένα στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ για να διευρυνθούν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της, που η Πιονγκγιάνγκ θεώρησε «πρόκληση» διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσει σε «σθεναρή» αντίδραση.

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων

Πρόκειται για την τρίτη της δοκιμή οπλικών συστημάτων σε λιγότερες από δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, εντοπίστηκε και παρακολουθήθηκε η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (short-range ballistic missiles, SRBMs) προς ανατολάς, προς τη θάλασσα, από την επαρχία Βόρεια Πιονγκάν.

Το λιμενικό της Ιαπωνίας ανέφερε και αυτό ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε εκτόξευση πιθανόν βαλλιστικού πυραύλου ή πυραύλων 14:55 (σ.σ. τοπική ώρα· 07:55 Ελλάδας).

Οι δύο πύραυλοι φαίνεται πως έπεσαν στη θάλασσα εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο, οι πύραυλοι έφθασαν σε απόσταση 430 χιλιομέτρων και το μέγιστο ύψος της πτήσης τους ήταν τα 36 χιλιόμετρα.

Το ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην τρίτη δοκιμή πυραύλων μέσα στον μήνα είναι ασυνήθιστο. Οι δύο προηγούμενοι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν ήταν «βαλλιστικοί», σύμφωνα με βορειοκορεάτικα ΜΜΕ, αναπτύσσουν δηλαδή εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες και έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν ελιγμούς εν πτήσει.

Αντίθετα με τη σημερινή, στις δύο προηγούμενες δοκιμές εκτοξεύθηκε μόνο ένας πύραυλος από την επαρχία Τζαγκάνγκ.

Σύμφωνα με τον Κιμ Ντονγκ-γιαπ, πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, σήμερα καθηγητή πανεπιστημίου, οι δοκιμές μπορεί κάλλιστα να εντάσσονται «στα χειμερινά γυμνάσια» και ταυτόχρονα να αξιοποιούνται για να «σταλεί ένα μήνυμα στις ΗΠΑ».

Τα γυμνάσια πραγματοποιούνται παρά τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί εξαιτίας των απαγορευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων εξελιγμένων όπλων.

Αντιδράσεις μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις

Η δεύτερη δοκιμή, που παρακολούθησε ο ηγέτης της χώρας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οδήγησε στην επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος πέντε προσώπων που συνδέονται με το βορειοκορεάτικο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «κλιμακώνουν εσκεμμένα» την κατάσταση.

Εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τη «συγκρουσιακή συμπεριφορά», η Πιονγκγιάνγκ «θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει με πιο σθεναρό τρόπο», διεμήνυσε εκπρόσωπος της βορειοκορεάτικης διπλωματίας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε την Τετάρτη τις πρώτες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξαιτίας του προγράμματος εξοπλισμών της Πιονγκγιάνγκ, έπειτα από σειρά βορειοκορεατικών εκτοξεύσεων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων δύο από την περασμένη εβδομάδα.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι επρόκειτο για «υπερηχητικούς πυραύλους», που θα ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της.

Οι αμερικανικές κυρώσεις δείχνουν πως παρότι η Ουάσινγκτον μιλά για διπλωματία και διάλογο, «συνεχίζει την πολιτική με στόχο την απομόνωση και τον στραγγαλισμό» της Βόρειας Κορέας, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Οι αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για την άσκηση του δικαιώματός της στην νόμιμη άμυνα, υπογραμμίζεται, «αποτελούν καταφανέστατη πρόκληση και λογική γκάνγκστερ».

Ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε – χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες – ότι θα υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν συγκρουσιακή στάση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις