Ουκρανία νέα: Ο Αμερικανός ναύαρχος που ηγείται της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman δήλωσε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου ότι δεν θα κάνει εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση σε λίγες ημέρες πολυεθνικών γυμνασίων στην Αδριατική. Οι κανονισμοί του Πολεμικού Ναυτικού δεν επιτρέπουν δημόσιες τοποθετήσεις για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο αναζητεί τρόπους να καθησυχάσει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ μετά την ανάπτυξη περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα, το USS Harry S. Truman αποτελεί σύμβολο της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή στην κόψη του ξυραφιού.

«Οι αποφάσεις σχετικά με το πού θα αναπτυχθεί μια ομάδα κρούσης από τις ΗΠΑ λαμβάνονται από τον υπουργό Άμυνας», δήλωσε ο υποναύαρχος Κερτ Ρένσο, προτού συμπληρώσει: «είμαστε έτοιμοι, όμως, να επιχειρήσουμε οπουδήποτε. Σχεδιάσαμε μια μακρά ανάπτυξη όταν ξεκινήσαμε από το Νόρφολκ (της Βιρτζίνια) και σκοπεύουμε να είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε όπου χρειαζόμαστε περισσότερο».

Η ομάδα κρούσης, η οποία τέθηκε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στην Αδριατική για γυμνάσια που συμπεριλαμβάνουν συντονισμένους ελιγμούς, εκπαίδευση ανθυποβρυχιακού πολέμου και βολές μεγάλου βεληνεκούς. Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν μέχρι την 4η Φεβρουαρίου.

Όταν ανακοινώθηκε η άσκηση με την επωνυμία «Neptune Strike 2022», το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι ήταν η πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που μία πλήρης ομάδα κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε πως η συμμετοχή του USS Harry S. Truman στην άσκηση «Neptune Strike 2022» δείχνει ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένη, ικανή και ισχυρή».

3.000 στρατιωτικοί στην Πολωνία και στη Ρουμανία

Νωρίτερα, την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν περίπου 3.000 στρατιωτικούς στην Πολωνία και στη Ρουμανία προκειμένου να ενισχύσουν τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ μπροστά σε αυτήν που η Ουάσινγκτον αποκαλεί «απειλή» ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία διαψεύδει πως σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, αλλά διαμηνύει ότι θα μπορούσε να λάβει απροσδιόριστα στρατιωτικά μέτρα εάν δεν ικανοποιηθούν ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του ΝΑΤΟ πως δεν πρόκειται ποτέ να εντάξει την Ουκρανία στους κόλπους της Συμμαχίας.

Μπάιντεν και Μακρόν συντονίζονται έναντι της Ρωσίας

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέτασαν κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους, τον συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο αρχηγοί κρατών «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» όσον αφορά τη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία για τη συνομιλία αυτή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μεταβαίνει στο Κίεβο

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στο Κίεβο για να προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δύο συμμαχικών του χωρών, για την αποκλιμάκωση της μεταξύ τους κρίσης.

Ο Ενρτογάν πρόκειται να συνομιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αν και βρίσκεται στη εξουσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Τουρκία και ελπίζει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και τις καλές σχέσεις που διατηρεί με το Κίεβο, εμπορικό εταίρο της Άγκυρας, για να μεσολαβήσει στην κρίση και να βελτιώσει το προφίλ του.

“ Ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν επιθυμούμε έναν πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που θα προμήνυε κακά για την περιοχή”, υπογράμμισε το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος πρόεδρος, τασσόμενος υπέρ μιας “ ειρηνικής λύσης” στην κρίση.

Ο Ερντογάν προσέφερε την προηγούμενη εβδομάδα τις υπηρεσίες του, προτείνοντας μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία, “ προκειμένου να ανοίξουμε τον δρόμο για την επιστροφή στην ειρήνη”.

Μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ευχαριστήσει τον Ερντογάν για την πρότασή του, αλλά έχει προσθέσει ότι θα του απαντήσει “ όταν το επιτρέψουν η πανδημία και η ατζέντα του”.

Τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι ο Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο θα ζητήσει και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει τη συνεργασία της και με τις δύο “ πολύ σημαντικές χώρες”.

Επισήμως ο Ερντογάν αναμένεται στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε ένα οικονομικό φόρουμ, στη διάρκεια του οποίου πρόκειται να ανακοινώσει μαζί με τον Ζελένσκι μια σειρά συμφωνιών, ανάμεσά τους και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας έφτασαν τους ένδεκα πρώτους μήνες του 2021 τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και συνεργάζεται με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας και ενέργειας, η Τουρκία έχει αντιταχθεί στις πολιτικές της Μόσχας στη Λιβύη και τη Συρία, όπως και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Εξάλλου έχουν πουλήσει drones στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη να αναδείξει τον ρόλο του ως μεσολαβητή και για να ξεπεράσει τις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, αλλά και προκειμένου να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία έχει περιθωριοποιηθεί στο ΝΑΤΟ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Όμως, σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την τουρκική μεσολάβηση, καθώς ο Πούτιν θέλει η Ουάσινγκτον να τον αντιμετωπίζει σαν ίσο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις