Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό σε υποστήριξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Το σενάριο αυτό, σε περίπτωση που λάβει σάρκα και οστά, προξενεί φόβο στις ΗΠΑ ότι το Πεκίνο ίσως υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ρωσικό αίτημα αφορά «στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια» και έχει υποβληθεί από την αρχή της εισβολής. Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν τι είδους κινεζικό εξοπλισμό ζητά η Μόσχα.

Μια άλλη πηγή της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να προειδοποιήσει τους συμμάχους για τα δεδομένα αυτά «εν μέσω κάποιων ενδείξεων ότι η Κίνα ίσως προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία».

Άλλοι αξιωματούχοι, δε, έχουν αναφερθεί σε ενδείξεις ελλείψεων κάποιων ειδών οπλισμού στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκος και η πρεσβεία της Κίνας στην αμερικανική πρωτεύουσα αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερο παράγοντα στην κρίση της Ουκρανίας και αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για εισβολή στη χώρα. Οι ΗΠΑ, επίσης, δεν έχουν δει κανένα σημάδι ότι ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είναι πρόθυμος να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, περιγράφοντας τη συνεργασία Πεκίνου-Μόσχας ως «χωρίς όρια», σε μια άλλη ένδειξη ότι οι δύο πρωτεύουσες πλησιάζουν ακόμη περισσότερο.

Κίνα: Προτεραιότητα του Πεκίνου είναι να αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου

Η προτεραιότητα της Κίνας είναι να εμποδίσει την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου, ανακοίνωσε η πρεσβεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα.

“Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική”, αναφέρει ο εκπρόσωπος Λιου Πενγκγιού σε ανακοίνωση. “Η υψηλή προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου”.

Συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Ρώμη

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα αναμένεται να συναντηθούν αύριο Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στη Ρώμη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο το Πεκίνο να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα, η οποία έχει στοχοθετηθεί από κυρώσεις της Δύσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γιανγκ Τζιεσί, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα.

Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», είπε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε ένα δελτίο τύπου.

«Παρακολουθούμε στενά κατά πόσο η Κίνα παράσχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλικά είτε οικονομικά, βοήθεια στη Ρωσία», είπε στο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας πως «αυτό αποτελεί θέμα ανησυχίας για εμάς».

«Και έχουμε γνωστοποιήσει στο Πεκίνο ότι δεν θα διατηρήσουμε παθητική στάση ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποζημιώσει τις απώλειες της Ρωσίας που οφείλονται στις οικονομικές κυρώσεις», οι οποίες έχουν επιβληθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, συμπλήρωσε.

«Θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες στην περίπτωση σημαντικών ενεργειών που θα έχουν στόχο να παρακάμψουν τις κυρώσεις», προειδοποίησε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Οι συνομιλίες που προβλέπονται για αύριο στη Ρώμη «αποτελούν μέρος των συνεχών προσπαθειών μας να διατηρήσουμε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου η Έμιλι Χορν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις