Σανγκάη: Τo lockdown συνεχίζεται με ακόμη πιο σκληρούς περιορισμούς και χωρίς καμία λογική.

Αστυνομικοί με προστατευτικές στολές, οι «μεγάλοι λευκοί» όπως λέγονται λόγω του λευκού χρώματος των στολών, μπαίνουν στα σπίτια των ανθρώπων και ψεκάζουν με απολυμαντικό, προκαλώντας ανησυχίες σε ορισμένους για ζημιές σε ρούχα και τιμαλφή.

Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν κατοίκους της Σανγκάης να διαπληκτίζονται με υγειονομικούς με στολές προστασίας και αστυνομικούς ενώ τους απομακρύνουν διά της βίας, για να τους μεταφέρουν σε χώρους καραντίνας.

«Δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, εκτός κι αν είστε στην Αμερική. Εδώ είναι Κίνα. Σταματήστε να με ρωτάτε ‘γιατί’. Δεν υπάρχει ‘γιατί’. Πρέπει να εφαρμόσουμε τις εθνικές οδηγίες», ακούγεται να λέει σε ένα viral βίντεο ένας αστυνομικός με στολή προστασίας σε κατοίκους που μεταφέρονταν σε κέντρο καραντίνας.

Πολλά από τα βίντεο που δείχνουν παρόμοια περιστατικά κατεβαίνουν από την κινεζική λογοκρισία, με τις αρχές της Σανγκάης να δίνουν εκ νέου εντολή σε πολίτες ορισμένων περιοχών να μείνουν στα σπίτια τους, αφού τους επέτρεψε να βγουν για λίγα ψώνια. Την Τρίτη, ανεστάλη η λειτουργία των δύο τελευταίων γραμμών του μετρό που λειτουργούσαν ακόμη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Η στρατηγική της Κίνας για μηδενική ανοχή στον κορονοϊό, τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες χαλαρώνουν οι περιορισμοί, απαιτεί ολοένα και πιο ακραία μέτρα για να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται τόσο εύκολα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν δείχνει καμία διάθεση για υποχώρηση, ενώ η απόδραση από τη Σαγκάη που είναι μάλλον αδύνατη, έχει γίνει viral με τους πολίτες να ψάχνουν τρόπο διαφυγής.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη Σανγκάη μειώθηκε σε περίπου 3.000 τη Δευτέρα, από το ρεκόρ των 26.000 στα μέσα Απριλίου, ενώ αναφέρθηκαν έξι θάνατοι από COVID, ανεβάζοντας τον απολογισμό από το ξέσπασμα σε 553.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις