Τις τελευταίες περίπου επτά ημέρες, ντόπιοι και μη, νεότεροι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, άνθρωποι που ζούν στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια στο Ιράν βρίσκονται στους δρόμους. Οι γυναίκες, ύστερα από δεκαετίες καταπίεσης, διεκδικούν το δικαιώμα τους να είναι ελεύθερες. Να μη τις σκοτώνει το θεοκρατικό καθεστώς αν εμφανίζεται μια τούφα από τα μαλλιά τους, όπως έγινε στην περίπτωση της 22χρονης Μάχσα Αμίνι. Θα μποροούσε κανείς να πει, χωρίς να φανεί υπερβολικός, ότι μια νέα επανάσταση γεννάται στο Ιράν. Και αυτή τη φορά, τον λόγο έχουν οι γυναίκες, οι οποίες στερήθηκαν την ελευθερία τους και βασικά δικαιώματα τους για περίπου 44 έτη.

Η διαφορά είναι, ότι αυτή τη φορά, βρίσκονται και οι άντρες στο πλευρό των γυναίκων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν από λίγες μέρες, τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο όπου ένας άνδρας, για άγνωστο λόγο χαστουκίζει μια γυναίκα στη μέση του δρόμου. Η αντίδραση των υπολοίπων είναι άμεση. Ο πολλά βαρύς άντρας, τρέχει να σωθεί από όσους του επιτίθενται με τον ίδιο τρόπο που επέλεξε να χτυπήσει τη γυναίκα.

Ήδη, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, με το καθεστώς να «απειλεί» με νέα μέτρα που έχουν σκοπό να αποτρέψει νέες διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το σχόλιο αυτό του Ιρανού προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια ενός συλλυπητήριου τηλεφωνήματος στην οικογένεια ενός φρουρού ασφαλείας ο οποίος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές από οργισμένους διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος «τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι διαμαρτυρίες από τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα (…) στάση», σύμφωνα με τα μμε.Στο πλευρό του καθεστώτος διαδηλώνουν και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι υποστηρίζουν το θεοκρατικό καθεστώς και κάνουν λόγο για ξένες παρεμβάσεις. Και για αυτό, όπως υποστηρίζουν, έχουν απαγορευθεί σε ξένες χώρες οι διαδηλώσεις υπερ του Χαμενεϊ. Αντιθέτως, σε όλες τις μεγάλεις πόλεις της Δύσης, ανάμεσα στις οποίες και η Αθήνα, οι διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών είναι συνεχόμενες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις