Μία νέα εξέλιξη σχετικά με το ενδεχόμενο σαμποτάζ ή ατυχήματος στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 έρχεται να προστεθεί, μιας και το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε πως η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την απόρρητη έκθεση της CIA το καλοκαίρι, η οποία έλεγε ότι το Βερολίνο είναι πιθανό να δεχτεί μια στοχευμένη επίθεση στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, ένας εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Σαμποτάζ ή ατύχημα στους αγωγούς Nord Stream

Την ίδια ώρα, η Σουηδία προχώρησε σε προκαταρκτική έρευνα για το ενδεχόμενο δολιοφθοράς σε υποδομές στο επίκεντρο μιας ενεργειακής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, δεν ήταν ξεκάθαρο, τουλάχιστον προς ώρας, ποιος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από οποιοδήποτε σαμποτάζ, εάν αποδειχτεί, στους αγωγούς Nord Stream.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έκανε λόγο για σαμποτάζ, χωρίς όμως να αναφέρει στοιχεία. Ο Δανός πρωθυπουργός από την πλευρά του, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, πάντως, χαρακτήρισε το περιστατικό «ρωσική επίθεση για να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη».

Για εκρήξεις μιλούν σεισμολόγοι

Πάντως, σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν τη Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Ειδικότερα, ο Σουηδός σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ δήλωσε βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βαλτική Θάλασσα οφειλόταν σε εκρήξεις και όχι σε σεισμούς ή κατολισθήσεις του εδάφους.

Η υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών της Δανίας ανέφερε επίσης ότι οι δύο δονήσεις που καταγράφηκαν τη νύχτα της Δευτέρας από σεισμογραφικούς σταθμούς στη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία παρέπεμπαν περισσότερο σε εκρήξεις παρά σε σεισμούς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις