Χωρίς ρεύμα είναι ολόκληρη η πόλη της Λβιβ, μετά από τις εκτεταμένες πυραυλικές επιθέσεις που δέχθηκε η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου, ενώ την ίδια ώρα και η γειτονική Μολδαβία έχει επίσης εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, παρά το γεγονός ότι δεν δέχθηκε πλήγμα στο έδαφός της.

Ο δήμαρχος της Λβιβ ζήτησε από τους πολίτες να μετακινηθούν άμεσα στα καταφύγια, ενώ ο επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής του Κιέβου ανέφερε πως υπάρχουν προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές, όπως και σε κατοικίες. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της στα ενεργειακά δίκτυα της Ουκρανίας.

Οι αναφορές για εκρήξεις νωρίτερα, έφεραν και την ενεργοποίηση του συναγερμού σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ο δήμαρχος της Λβιβ, Αντρίι Σάβοντι, υποστήριξε ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε καταφύγια με τους δασκάλους τους – και προέτρεψε τους γονείς να μην τα πάρουν μέχρι να λήξει ο συναγερμός.

Ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δήλωσε ο Ολεξίι Κουλέμπα, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βίταλι Κλίτσκο, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι «υποδομές της πόλης έχουν υποστεί ζημιές» και πως έχει διακοπεί η παροχή νερού. Κάλεσε μάλιστα τον κόσμο να παραμείνει στα καταφύγια.

Λίγο πριν από τα νέα πλήγματα στο Κίεβο και στη Λβιβ, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νότια Ουκρανία είχε δεχθεί εκ νέου επίθεση.

Μπλακ άουτ στη Μολδαβία

Προβλήματα από τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζει και η Μολδαβία με «μαζικές διακοπές ρεύματος», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα» ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου. Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας» έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών. «Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς) εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Νεκρό βρέφος στη Ζαπορίζια

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μικολάιβ προειδοποίησε για «πολλές ρουκέτες» που χτυπούν από τα νότια και τα ανατολικά. Στη Ζαπορίζια νεογέννητο μωρό σκοτώθηκε από πυραυλικό πλήγμα ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν το μαιευτήριο του νοσοκομείου Βολνιάνσκι σκοτώνοντας ένα νεογέννητο βρέφος, ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης της Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Τη νύχτα οι εισβολείς εκτόξευσαν τεράστιες ρουκέτες στο μικρό μαιευτήριο του νοσοκομείου Βολνιάνσκι. Θλίψη κυριεύει τις καρδιές μας – ένα μωρό που μόλις γεννήθηκε, σκοτώθηκε» ανέφερε στο μήνυμά του κ. Σταρούχ.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει κανένα από τα πλήγματα της Τετάρτης.

Πρόβλημα στην ενεργειακή επάρκεια

Τα προγραμματισμένα και μη μπλακ άουτ έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σχεδόν το μισό ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ρεύμα, την ώρα μάλιστα που οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε πτώση.

Τις τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν ακόμα και να εγκαταλείψουν τη χώρα για να μειωθεί η ζήτηση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο δήμαρχος του Κιέβου προέβλεψε ότι οι περίπου τρία εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας των ρωσικών χτυπημάτων σε ενεργειακές υποδομές. «Αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε στη γερμανική Bild.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας ότι προσπαθεί να αναγκάσει τους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ο Βλ. Πούτιν «προσπαθεί να κατατρομοκρατήσει τον κόσμο, να τον κάνει να παγώσει, χωρίς φως», για να θέσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό πίεση είπε ο δήμαρχος του Κιέβου.

«Αλλά δεν θα γίνει τίποτε τέτοιο. Η εντύπωσή μου είναι πως ο κόσμος θα θυμώσει περισσότερο, θα γίνει πιο αποφασισμένος. Ούτε θα πεθάνουμε, ούτε θα το βάλουμε στα πόδια όπως θέλει ο Πούτιν», επέμεινε.

Ο Κλίτσκο ζήτησε από τη Γερμανία να στείλει το ταχύτερο γεννήτριες, προστατευτικό ιματισμό και διάφορα είδη ανθρωπιστικής φύσης, πέρα από όπλα και πυρομαχικά.

Σε κομβικό σημείο ο πόλεμος

Αψηφώντας προγνωστικά και εκτιμήσεις, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να υποχρεώσουν τους Ρώσους εισβολείς σε ήττες και σε υποχωρήσεις τους τελευταίους εννέα μήνες.

Κι όμως, παρά τις επιτυχίες της, η Ουκρανία βρίσκεται υπό μία έννοια ακόμη στα μισά: Ο στρατός της έχει πλέον ανακτήσει περίπου το 55% των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους 960 χιλιομέτρων πολεμικού μετώπου.

Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, αμύνονται στα νότια και στα βορειοανατολικά, ενώ εξακολουθούν να επιτίθενται στην πόλη Μπαχμούτ, την οποία αντιμετωπίζουν ως «τρόπαιο» οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν, όπως αναφέρουν οι NY Times.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις