Το Ιράν προχώρησε σε περισσότερες από 500 εκτελέσεις το 2022, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνον του 2021, ενισχύοντας την ανησυχία για αυξημένη χρήση της εσχάτης των ποινών στην Ισλαμική Δημοκρατία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR).

Τουλάχιστον 504 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν από την αρχή του 2022, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ΜΚΟ, η οποία προσπαθεί να επιβεβαιώσει και άλλες περιπτώσεις καταδίκων που φέρεται να εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού.

Η πληροφορία γίνεται γνωστή, καθώς οι φόβοι εντείνονται για την αυξημένη χρήση της θανατικής ποινής από τις ιρανικές Αρχές εναντίον των προσώπων που ενεπλάκησαν στο κίνημα διαμαρτυρίας το οποίο συγκλονίζει τη χώρα, μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο απολογισμός του IHR περιλαμβάνει τέσσερις ανθρώπους που, σύμφωνα με επίσημα Μέσα Ενημέρωσης, εκτελέστηκαν την Κυριακή μετά την καταδίκη τους για «συνεργασία» με το Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στη Νορβηγία, οι άνθρωποι αυτοί εκτελέστηκαν μόλις επτά μήνες μετά τη σύλληψή τους «χωρίς δίκαιη δίκη», κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του Επαναστατικού Δικαστηρίου. «Οι ποινές τους στερούνται κάθε νομικής εγκυρότητας», δήλωσε ο διευθυντής του IHR, Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ.

«Οι εκτελέσεις αυτές έχουν στόχο να εξαπλώσουν τον φόβο στην κοινωνία και να αποστρέψουν την προσοχή του κόσμου από τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών της Ισλαμικής Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Πρόσφατα, εκτελέστηκε και μια γυναίκα που καταδικάστηκε γιατί δολοφόνησε τον πεθερό της. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αριθμό των γυναικών που εκτελούνται στο Ιράν, καθώς συχνά καταδικάζονται γιατί σκότωσαν τους συντρόφους ή συγγενείς τους σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο αριθμός των γυναικών που εκτελέστηκαν φέτος είναι ήδη ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε ετών, παρατηρεί η IHR.

Το Ιράν εκτελεί πλέον περισσότερους καταδιίκους από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Κίνας, αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία, που κατέγραψε 314 εκτελέσεις το 2021.

Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν μετά την κατάργηση της αστυνομίας ηθών

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις