Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε, την Τετάρτη, ότι η χώρα του θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα μέσα που διαθέτει. Στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Κρεμλίνο, η οποία μεταδιδόταν τηλεοπτικά, διαμαρτυρήθηκε, επίσης, ότι οι δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τη Ρωσία «χώρα δεύτερης κατηγορίας, που δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».

Προειδοποιώντας ότι η απειλή πυρηνικού πολέμου στον κόσμο αυξάνεται, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε: «Έχουμε αυτά τα μέσα σε πιο προηγμένη και σύγχρονη μορφή από οποιαδήποτε άλλη πυρηνική χώρα, αυτό είναι γεγονός. Αλλά δεν έχουμε τρελαθεί. Δεν πρόκειται να τρέξουμε σε όλο τον κόσμο κραδαίνοντάς τα».

Τόνισε πάντως ότι «η Ρωσία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους συμμάχους της με όλα τα μέσα εάν χρειαστεί».

«Να με τι έχουμε να κάνουμε», συνέχισε. «Μόνο μια απάντηση μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας, ένας συνεχής αγώνας για τα εθνικά συμφέροντά μας. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Και να μην υπολογίζει κανείς σε οτιδήποτε άλλο», υπερτόνισε.

«Ναι, θα το κάνουμε με διάφορους τρόπους και μέσα. Ασφαλώς, πρώτα απ’ όλα θα επικεντρωθούμε σε ειρηνικά μέσα, αλλά αν δεν απομείνει τίποτα άλλο θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», συνέχισε.

Επιστράτευση

Ο Πούτιν διέψευσε τις φήμες ότι σχεδιάζεται δεύτερη επιστράτευση, έπειτα από εκείνη του Σεπτεμβρίου. Επισήμανε, δε, ότι δεν είναι αναγκαίο να κληθούν και άλλοι έφεδροι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή.

Από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, οι 150.000 αναπτύχθηκαν στη ζώνη όπου διεξάγεται αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Από αυτούς, οι 77.000 έχουν ενταχθεί σε μάχιμες μονάδες, ενώ οι υπόλοιποι ανέλαβαν αμυντικά καθήκοντα, είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Πούτιν προειδοποίησε, εξάλλου, ότι αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί μια «μακρά διαδικασία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις