Το Ιράν ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ότι ο ανώτατος ηγέτης της χώρας έδωσε χάρη σε περισσότερους από 22.000 ανθρώπους, οι οποίοι συνελήφθησαν στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που τάραξαν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ανεξάρτητη επιβεβαίωση της μαζικής αποφυλάκισης από τα σωφρονιστικά ιδρύματα του Ιράν.

Η δήλωση του επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζεχί, έδωσε για πρώτη φορά μια γεύση από το εύρος της καταστολής της κυβέρνησης, η οποία ακολούθησε τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία είχε συλληφθεί από την Αστυνομία Ηθικής της χώρας.

Ωστόσο, η οργή εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα, καθώς παλεύει με την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, του ριάλ, τις οικονομικές δυσχέρειες και την αβεβαιότητα σχετικά με τους δεσμούς του Ιράν με τον ευρύτερο κόσμο, μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις, το 2015.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο Ετζεχί ανακοίνωσε τον αριθμό όσων θα λάβουν χάρη, ενώ τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ είχαν, προηγουμένως, αφήσει να εννοηθεί ότι ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα μπορούσε να δώσει χάρη σε τόσο πολλούς ανθρώπους που παρασύρθηκαν στις διαδηλώσεις, εν όψει του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, όταν οι ευσεβείς νηστεύουν από το πρωί έως το βράδυ. Το Ραμαζάνι αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ετζεχί δήλωσε ότι συνολικά 82.656 κρατούμενοι και όσοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες έχουν λάβει χάρη. Από αυτούς, περίπου 22.628 είχαν συλληφθεί εν μέσω διαδηλώσεων, εξήγησε. Αυτοί που έλαβαν χάρη δεν είχαν διαπράξει κλοπές ή βίαια εγκλήματα, πρόσθεσε. Τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι το πραγματικό σύνολο των συλληφθέντων κατά τις διαδηλώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις